10 keinoa itsetunnon parantamiseksi

Niin kauan kuin muistan, minulla on ollut ihan äärettömän huono itsetunto. Enää se ei sitä useinkaan ole, mutta vaikka olen tehnyt töitä sekä itsekseni että terapeutin kanssa sen parantamiseksi, niin se edelleen nostaa päätään joskus, usein aivan yllättäen. Onneksi sentään osaan jo useinmiten vaientaa huonon itsetunnon äänen ja kuunnella sitä parempaa. Heh, ihan kuin Aku Ankassa aikoinaan istui Akun toisella olkapäällä enkeli ja toisella sarvipää.

Miten huonoa itsetuntoa sitten parannetaan? Se tie on äärettömän poitkä ja kivinen. Itseltäni on kulunut noin 27 vuotta päästäkseni edes tähän pisteeseen, jossa uskallan olla oma itseni, olla tekemisissä vain niiden kanssa joiden kanssa on hyvä olla, sekä olla vetämättä euroopan kokoista arbuusia nenääni.

Laitan tähän nyt 10 vuosien varrella havaitsemaani keinoa parantaa itsetuntoaan:

1. Älä ota tosissasi sinuun kohdistuvaa epärakentavaa kritiikkiä. Varsinkin näin somen kulta-aikoina shaibaa on enemmän kuin helppoa heittää toisen niskaan, sen kummemmin edes ajattelematta. Sitäpaitsi mielipiteitä on yhtä monta erilaista kuin ihmisiä maapallolla. Kaikkien mieliksi kun yksinkertaisesti vaan EI voi olla. Aina löytyy joku jonka mielestä minulla olisi jossain asiassa jotain parannettavaa. Kannattaa opetella suodattamaan rakentava kritiikki epärakentavasta. Se ei ole helppoa. Mutta rakentavasta kritiikistä voi kehittyä. Epärakentavalla voi pyyhkiä vaikka sitä paikkaa jonne aurinko ei paista.

2. Älä kysele liikaa muiden mielipiteitä ajatustesi tai tekemistesi suhteen. Et varmastikaan toimi aina ja joka tilanteessa parhaimmalla mahdollisella tavalla. Mutta ei kukaan tee niin. Elämää oppii vain elämällä, ja usein oppiminen tapahtuu kantapään kautta. Älä kuuntele hyväätarkoittavia neuvoja siitä kuinka kauan pitäisi olla yksin eron jälkeen ennen uuden suhteen aloittamista, miten sinun kannattaisi leikata hiuksesi että pääsi ei näyttäisi niin pitkältä ja kapealta. Tai että kun lapsesi on jo sen ja sen ikäinen, hänen pitäisi osata jo tehdä sitä ja tätä, jos ei osaa, se on sinun vikasi. Tai kuinka kauan kaurapuuroa pitää oikeaoppisesti keittää. Elä elämääsi sen mukaan miten osaat. Jos teet virheitä, huomaat ne myöhemmin, ja opit niistä. Kuuntele sisäistä ääntäsi. Tarkastele muiden antamia neuvoja suurennuslasin läpi. Koirat haukkuu, karavaani kulkee!

3. Älä ajattele että KAIKILLA muilla ihmisillä on enemmän ystäviä kuin sinulla, ja että sinussa on varmaan jotain vikaa kun sinulla ei ole viittäkymmentä läheistä ystävää kuten naapurin Maijalla. Et voi tietää totuutta kenenkään ihmissuhteista. Et voi tietää kuinka moni Maijan viidestäkymmenestä ystävästä  kertoo hänen henkilökohtaisia asioitaan eteenpäin, sanoo jollekin toiselle ystävälleen hänestä että taas tota rasittavaa muijaa pitää tavata, tai käy öisin salaa pöllimässä kukkasipuleita hänen kukkapenkistään. Ole onnellinen jos sinulla on yksikin ystävä jonka kanssa olette toisillenne aina ja joka tilanteessa lojaaleja, ja jonka seurassa voit olla täysin oma itsesi. Naapurin Maijakin voi oikeasti olla henkisesti todella, todella yksinäinen, vaikka tapaa kasapaäin kavereitaan joka päivä.

4. Älä ajattele muutenkaan, että kaikilla muilla on KAIKKI asiat paremmin kuin sinulla. Eivät ne ole kuitenkaan. Et voi tietää, että vastapäisessä talossa asuvan täydellisen perheen täydellisen perheenäidin täydellinen mies on käynyt jo kolme vuotta säännöllisesti vieraissa. Et voi tietää, että alakerran naapurisi sai juuri edellisellä viikolla lopputilin 20 vuoden työsuhteen jälkeen, vaikka teki aina työnsä hyvin. Et voi tietää, että alakerran mummo on niin yksinäinen että kuuntelee päivät pitkät pää kiinni seinässä naapureilta kuuluvia ääniä käyttäen jogurttikuppia kuulokkeenaan. Et voi tietää, että lähikaupan kassa takasi parhaalle ystävälleen sadan tonnin lainan, ja tämä bestis karkasikin miesystävänsä kanssa Bahamalle ja jätti ystävänsä maksamaan viulut. Kaikilla muilla asiat EI ole paremmin kuin sinulla.

5. Älä katso vastaantulijoita kadulla. Sillä takuulla löytyy sadan metrin kauppareissullakin ainakin yksi joka katsoo sinua pitkään. Sitten loppuiltasi kuluu miettien, mitä se oikein tuijotti, näytänkö minä ihan idiootilta? Sinä ET näytä idiootilta. Yhtään sen enempää kuin aika monta miljardia muuta ihmistä tällä planeetalla.

6. Karista energiasyöpöt pois elämästäsi. Sinun ei tarvitse olla tekemisissä kenenkään kanssa, jonka seurassa olo tuntuu sinusta pahalta- oli se sitten työkaverisi, sukulaisesi tai lapsuudenystäväsi. Tutuinkin ihminen voi muuttua vieraaksi, koska erilaiset elämänkokemukset muuttavat ihmistä. Alati pahantuulisen työkaverinkaan takia sinun ei tarvitse pahoittaa mieltäsi. Pyydä esimieheltäsi tyhjä tila jossa voitte keskustella rauhassa, ja kysy häneltä, miksi hän on aina niin pahantuulinen. Ehkä hän tajuaa käytöksensä ja muuttaa sitä. Jos ei, pyydä siirtoa toiseen työpisteeseen tai jos työpaikkasi on pieni, ala etsimään uutta työpaikkaa. Jos et tule toimeen anoppisi kanssa joka aina teillä vieraillessaan tutkii kaikki kaapit ja arvostelee jos lakanoitanne ei ole mankeloitu tai ette käytä hyllypaperia koska niin HÄN on aina tehnyt, sano kumppanillesi, että lähdet vaikka lenkille tai ystävällesi käymään kun anoppi on tulossa teille. Rakasta itseäsi olemalla vain niiden ihmisten seurassa, joiden kanssa sinun on aidosti hyvä olla.

7. Opettele sanomaan mielipiteesi, oli se sitten positiivinen tai negatiivinen. Negatiivisten kohdalla koita olla rakentava, jos vain suinkin mahdollista. Älä keljuile ja verhoile sitä rehellisyyden vaatteisiin, vaan kohtele muita hyvin ja odota muiden myös kohtelevan sinua hyvin. Jos koet vääryyttä, kerro se. Kerro töykeälle Kelan asiakaspalvelun työntekijälle, että hänellä taitaa nyt olla turhan negatiivinen asenne sinuun. Anna tarvittaessa kirjallista palautetta. Lähetä kukkia lähikaupan aina iloiselle myyjälle kesken hänen työpäivänsä. Arvosta muita, ja odota heidän myös arvostavan sinua. Jos ei näin ala tapahtua, vaihda lähikauppaa, bussilinjaa tai kumppania. Älä alistu ajattelemaan, ettet ansaitse parempaa. Kyllä sinä ansaitset.

8. Opettele sanomaan EI. Jos joku ei hyväksy sitä ettet aina ole valmis auttamaan, ongelma on hänellä, ei sinulla. Sinä et ole mitään velkaa. Auta, jos sitä sydämestäsi haluat. Älä auta vain miellyttääksesi. Sillä jos joku ei arvosta sinua ja käyttää hyväntahtoisuuttasi hyväkseen, hän tulee tekemään sitä jatkossakin. Toista arvostava ihminen ei pelkästään vaadi, hän antaa myös itse.

9. Älä syyllisty muiden sanomisista tutkimatta tarkkaan, onko siihen kenties aihetta. Kuuntele, maistele ja haistele, oletko oikeasti tehnyt jotain väärin. Useinkaan et ole, toisella on ehkä vai huono päivä.

10. Aloita päiväsi katsomalla itseäsi peilistä ja sano itsellesi: ”Sinä olet tärkeä”.

3 kommenttia artikkeliin ”10 keinoa itsetunnon parantamiseksi

  1. Kiitokset ihanasta kirjoituksesta! Olen kohta 50 v, mutta vielä minulla on pitkä tie, jotta opin olemaan itselleni armollisempi ja hyväksymään itseni juuri sellaisena kuin olen. Minulla kun on ikävä taipumus mollata ja aliarvioida itseäni. Pienin askelin eteenpäin..

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s