Menneiden muistelua


Olen ihan pienestä asti tuntenut todella suurta vetoa menneisiin vuosikymmeniin, -50-ja myöskin 60-lukuun. Innostus lähti laulamisen kautta- isäni huomasi jo minun ollessani 2 v., että olen hyvin musikaalinen. Kun olin nelivuotias, hän tilasi minulle valituilta paloilta C-kasettikokoelman Kultainen 60-luku. Ensimmäinen opetelemani kappale oli Lapin äidin kehtolaulu, jonka esitin päiväkodin joulujuhlissa nelivuotiaana.

Jo aika pian aloin kuunnella myös 50-luvun musiikkia, ja vieläkin vanhempaa. Kun karaoke tuli suomeen 80-luvun lopulla, en heti innostunut koska olin ujo ja pelkäsin esiintymistä kuollakseni. Jo koulussa pidetyt esitelmät olivat aina aiheuttaneet minulle ison ramppikuumeen- äänen värinän, hikoilun, käsien vapinan, pulssin nousun reilusti päälle sadan. Joskus meni jopa vatsa löysälle vähän ennen tiedossa olevaa esitelmää.

Vuonna -91 sitten vihdoin rohkaisin mieleni ja uskaltauduin laulamaan karaokea. Piti ottaa yksi olut rohkaisuksi, niin ramppikuumeen oireet vähän helpottivat. (humalassa esiintymiseen en tosin ketään rohkaise, ellei ole kyse ihan pienenpienestä rohkaisuryypystä. 🙂 ) Ensimmäinen  karaokessa laulamani kappale oli Rauli Badding Somerjoen tunnetuksi tekemä Laivat. Jäin kerrasta koukkuun esiintymiseen, ja nyt onkin takana jo ainakin parisataa keikkaa bändien kanssa.

Lauloin myös paljon 50-luvun iskelmiä. Niitä pääsin esittämään bändin kanssa vuosina 2005- 2009, kun lauloin silloisen työpaikkani henkilökunnasta koostetussa bändissä. Meillä oli ohjelmistossa tosi paljon kappaleita 50-luvulta.

Vuonna 1981, ollessani 9-vuotias, kuulin ekaa kertaa Stray Catsia. Ensimmäinen todellinen suuri rakkauteni oli Stray Catsin laulaja Brian Setzer. Vannoin meneväni hänen kanssaan aikuisena naimisiin. No, se ei toteutunut, mulla on nyt  häntä tuntuvasti nuorempi mies jonka kanssa on yhteinen kielikin.

Siitä lähti kuitenkin innostus Rockabillyyn. Suokaa anteeksi kun en tunne vielä kovin hyvin eri musiikkityylejä, esim. mitä eroa on rockn´rollilla ja rockabillyllä. Mutta sitä ihanaa rytmikästä musaa jota fiftarit varsinkin kuuntelevat. Elvis oli tietenkin myös suuri Idolini ja on vieläkin. Elvis elää, ainakin minun sydämessäni.

Ensimmäisen kellomekkoni hankin kuitenkin vasta paljon, paljon myöhemmin, vasta vuonna 2015!! Syynä siihen oli arkuus, en vaan kertakaikkiaan kehdannut pukeutua tyyliin jota kyllä suuresti ihailin. Kuvissa oleva mustavalkoinen polkadot-mekko oli ensimmäinen kellomekkoni. Ostin sen ystävältäni, jota saankin suurimmaksi osaksi kiittää siitä että opin tietämään missä nettikaupoissa myydään 50-lukuhenkisiä vaatteita.

Pitkään pidin kellomekkoja vain juhlissa. Mutta tämän vuoden alussa jotenkin vain sitten tunsin olevani valmis pukeutumaan pääsääntöisesti 40-50-lukua henkiviin vaatteisiin. Kellomekkojen lisäksi myös kynämekkoihin ja -hameisiin. Siihen vaadittiin minulta kyllä paljon rohkeutta. Ekoina kertoina kun uskaltauduin ihmisten ilmoille uusisssa vaatteissani, minua suorastaan hirvitti enkä uskaltanut katsoa ketään vastaantulijaa kohti koska pelkäsin katseita. Pian aloin ajatella että siinähän katsovat.

Tämän vuoden tammikuun puolivälissä otin sitten kaksi kirppispöytää ja aloin myydä pois ”nykyaikaisia” vaatteitani. Niistä sain rahaa jolla olen hankkinut nykyiseen tyyliini sopivampia asuja. Muistan kun tammikuussa vaaterekeilläni oli noin 50 tyhjää hengaria. Nyt on enää vain 2-3….

Kun 50-luvun tyyliin pääsee sisään, se vie mukanaan. Rohkaisenkin kaikkia jotka pitävät kyllä kyseisen aikakauden tyylistä mutteivät kehtaa vielä siten pukeutua, ottamaan rohkeasti ensimmäisen askeleen. Voit olla aluksi katsomatta ihmisiä kohti, niin et huomaa kuinka ihmiset katsovat. Pian sitä tulee immuuniksi ihmisten katseille ja alkaa tuntea olonsa aivan ihanaksi. Vaikka minulla on edelleen, 44-vuotiaana jäänteitä neljänkympin kriisistä ja noteraan kyllä kuinka rypyt päivä päivältä syvenevät, en ole koskaan tuntenut oloani näin naisellliseksi kuin nyt. Ja itsetuntonikin on parantunut, kun voitin itseni ja aloin pukeutua siten kuten aina olen sisimmässäni halunnut.

Aurinkoa päiväänne!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s