Elämää erityisherkkänä

Pitkään luulin että minulla on oikeasti päässä jotain pahemmanlaatuista vikaa, koska olen kokenut ihan lapsesta asti itseni erilaiseksi, oudoksi linnuksi. Olen huomannut että ajattelen aina asiat pohjamutia myöten, pystyn lukemaan ihmisiä kuin avoimia kirjoja, ja koen sekä elämän ilot että surut erittäin voimakkaasti. Small talk ei ole koskaan antanut minulle mitään, vaan haluan puhua oikeista asioista. Olen ollut jokseenkin turhautunut, koska aina minulla ei ole ollut elämässäni isäni ja siskoni lisäksi ketään jonka kanssa olen voinut puhua todellisista ajatuksistani.

Noin viitisen vuotta sitten kun erityisherkkyys tuli mediaan Elaine Aronin suomennettujen teosten myötä, tajusin kristallinkirkkaasti olevani HSP, Highly Sensitive Person. Se oli valtava helpotus. En olekaan päästäni pahasti vialla, olen vain keskivertoa herkempi hermojärjestelmältäni.

Sen jälkeen olen aktiivisesti alkanut pistämään merkille erityisherkkyyden positiivisia puolia, ja todennut, että niitä onkin enemmän kuin negatiivisia puolia!! Kaltaisteni ihmisten löytäminen elämääni on myös helpottanut elämääni paljon-niitä ei ole paljon, mutta laatu korvaa määrän.

Olen myös alkanut hyväksymään erityisherkkyyden vähemmät kivat puolet- Olen aikamoinen mielenipahoittaja, esim. huonosta , toisia huomioonottamattomasta käytöksestä, töykeydestä, tiuskimisesta ja epärakentavasta kritiikistä vedän herneet nenään. Minun on vaikeaa ymmärtää, että ko.piirteitä toisissa pitäisi sietää, vaikka todella moni niin tekeekin. Itse otan minuun kohdistuvan huonon käytöksen helposti hyvin henkilökohtaisesti, ja kerron mitä ajattelen. En muitenkaan halua vajota toisen tasolle enää tällä iällä, vaan onnistun jo aika usein sanomaan mielipiteeni varsin rakentavasti. Töykeyteen mukaan meno tai marttyyriksi muuttuminen tekisi minusta osasyyllisen.

Usein pienetkin konfliktitilanteet tai negatiiviset palautteet joita mielestäni en ole ansainnut, jäävät päiväkausiksi päähän kaivelemaan. Varsinkin parisuhteessa olen oppinut ne tuomaan julki rakentavalla tavalla. Uskallan niin tehdä, koska tiedän että mieheni on fiksu ihminen joka ymmärtää minua, varsinkin kun itsekin on hsp, joskin hieman lievemmin kuin minä.

Saatan masentua konflikteista tai sanaharkoista päiväksi tai pariksi, mutta nyt kun ymmärrä itseäni, annan itselleni aikaa. Vietän aikaa itsekseni lukien tai tv:stä elokuvia katsellen tms. Osaan jo ajatella, että huominen on parempi. Koska yleensä se on.

Pääasiassa kuitenkin viihdyn erityisherkkänä. Olen hyvä ihmistuntija, nin löydän helposti ihmisiä joiden kanssa tulen toimeen- ja nämä ovat tietysti usein itsekin erityisherkkiä. Lisäksi olen hyvin mielikuvituksekas sekä luova. Olen myös empaattinen, tunnollinen ja avulias.

Itsensä ymmärtäminen helpottaa erityisherkän elämää mielestäni todella huomattavasti. Ja myös itsensä armahtaminen. Me emme ole (ainakaan pelkästään) kitiseviä mielensäpahoittajia, vaan suurisydämisiä, tunneälykkäitä ihmisiä. ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s