Asiaton oleskelu kielletty

Tänään näin kyseisen tekstin sisältävän kyltin, ja tuli mieleen, että turhempaa sanaa tuskin on olemassakaan, kuin oleskelu. Sana, joka ei kelpaa juuri mihinkään muuhun kuin kyltteihin, joita käytetään yleisissä tiloissa ilmaisemassa, ettei ole sallittua viettää siellä aikaa.

Tuota sanaa ei voi käyttää yhtään missään. Vai miltä kuulostaisi: ”Mitä teit viime viikonloppuna? ” En mitään, oleskelin vain.” Tai että: ”Tuletko illalla oleskelemaan luokseni?”

Turhia sanoja on paljon muitakin, kuten esimerkiksi puhekielessä käytettävä ilmaisu ”palloilu”. Se on jotakuinkin oleskelun synonyymi, mutta jollain tavalla kuitenkin mielestäni järkeenkäyvämpi. ”Minä palloilin eilen kotonani koko illan” kuulostaa paremmalta kuin oleskelu, koska se luo illuusion edes jonkinlaisesta tekemisestä. Useinkaan sanaa ei liitetä palloilulajeihin, vaikka se toki heti antaakin mielikuvan jonkinlaisesta urheilullisesta toiminnasta. Puhekielessä käytettäessähän sana merkitsee usein ihan kaikkea muuta kuin urheilua, ehkäpä jopa varsin päämäärätöntä toimintaa, samoin kuin vaikka ”hengailu” tai ”chillailu”.

Anniskelu on minusta myös melko turha ja hyödytön sana, jota ei voi käyttää oikeastaan missään muussa yhteydessä kuin ravintoloiden anniskeluoikeuksista puhuttaessa. Tai no, olisihan se aika metkaa, jos puistokemisti kysyisi toiselta että ”anniskeletko minulle huikan, Pertsa? ”


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s