Lapsen lailla

Lapset ovat itseilmaisussaan esimerkillisen vapautuneita. Kun harmittaa tai sattuu, voi huutaa suureen ääneen, ja kun riemastuttaa, voi nauraa käkättää sydämensä kyllyydestä, ilman että kukaan miettii, onkohan tuolla tyypillä jäänyt aamulääke ottamatta.

Se on sääli, että yhteiskunta vaatii aikuiselta ihmiseltä tunteidensa peittämistä ja itsehillintää. Liiallinen itsehillintä voi lopulta täyttää maljan äärimmilleen, ja voi ajaa ihmisen äärimmäisiin tekoihin, niin kuin saamme harmillisen usein iltalehden sivuilta lukea.

Itse huomaan aika monesti unohtavani olevani aikuinen, tai ainakin juuri sen, millaista käytöstä yhteiskunta minulta odottaa. Hypin riemusta, huutonauran niin että pissa meinaa tulla housuun. Itken pettymyksestä tai ilosta, hypin ja pompin, hillun ja heilun.

Olen huomannut, että varsinkin negatiivisten tunteiden liiallinen patoaminen saa aikaiseksi suoranaisen tulivuorenpurkauksen, sitten kun ne lopulta pääsevät pääni sisältä ulos. Siksi onkin parempi huutaa perkeleitä, kun pihistä itsekseen. Viis siitä mitä kukakin minulta odottaa. Minua rakastetaan omana itsenäni, ihmisenä joka ei ole kadottanut kykyään tuntea suuresti, aivan kuin lapset.

Nyt kun olen äiti, minun on helpompi olla oma itseni. Minun ei tarvitse enää peitellä ihan kaikkea itsestäni yhteiskunnan pakottaman muovinaamion alle. Tokihan rannalla iloisena ja antaumuksella vettä loiskutteleva tai lumihangessa iloisena kirmaava ja lumienkeleitä tekevä nelikymppinen nainen on uskottavampi, jos hän ilakoi  lapsensa kanssa, eikä esimerkiksi yksin. Leikkipuistoihinkin on luontevampi mennä kun on lapsi mukana. Ennen lasta kävin niissä yleensä vain iltamyöhällä keinumassa, etten herättäisi liikaa huomiota.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s