Isomahainen Jooseppi

Näin yömyöhällä sitä helposti alkaa miettiä joko syntyjä syviä, tai sitten jotain ihan täysin älytöntä. Nyt ehkä menee aika vahvastikin sinne täysin älyttömälle puolelle.

Minua huvittaa usein ihan oudot asiat. Esimerkiksi vaikka nyt se, miten kaikki ihan normaalit ihmisten tekemät asiat ovat kehittyeet, miksi niitä tehdään. Kaikille ei löydy järjellistä selitystä, tosiasiassa kuitenkin ihan kaiken mitä ihmiset tekevät, on joku joskus keksinyt ekaa kertaa.  Ne ovat täysin normaaleja asioita, mutta minua kiinnostaa monen toiminnon alkulähde ja kehittyminen täysin tavanomaisiksi toiminnoiksi. Luettelenpa muutaman esimerkiksi.

1. Tanssiminen. Joku on joskus keksinyt, että musiikin tahtiin on mukavaa liikkua. Sitten on keksitty, että tietynlaisen musiikin tahtiin liikutaan erilaisilla askelkuvioilla. Se nyt käy järkeen vielä ihan hyvin, onhan se oikein toteutettuna erittäin kaunista ja sulavaliikkeistä, suorastaan silmiähivelevän kaunista katseltavaa, jos osaava ihminen tanssii. Mutta se täysi vpaaa, askelkuvioton musiikin tahdissa hytkyminen mitä suoritetaan esimerkiksi ravintoloissa ja klubeilla. Kuka ihme on keksinyt, että se on kivaa, ja miksi se on kivaa? Kun itselläni oli polvet ja lihasvoimat nuorempana kunnossa, rakastin tanssimista, ja nimenomaan ravintoloissa, ilman tiettyjä askelia. Sitä vapaata hytkymistä. Peppu liikkuu puolelta toiselle, kädet heiluvat mahdollisesti kaikkiin mahdolllisiin ja mahdottomiin suuntiin, jalat liikkuvat usein sivuille, eteen ja taakse suunnittelemattomasti. Jokaisen ihmisen vapaa musiikin tahtiin hytkymistyyli on yhtä yksilöllinen ja persoonallinen kuin käsiala. Mutta miksi todella monista ihmisistä on kivaa hytkyä kymmenien, tai jopa satojen ihmisten kanssa musiikin tahtiin? Onko se alunperin jonkinlaista ihmisen soidinkäyttäytymistä? Siinä riittääkin pohdittavaa.

2. Auringon ottaminen. Kuka on alunperin keksinyt, että on kivaa antaa aurinkon käristää nahkaa niin että se muuttaa väriä. Tähänkin sanon etten nosta itseäni yläpuolelle, olen itsekin nuorempana nauttinut auringon ottamisesta suuresti, ja käyttänyt siihen joka kesä aikaa niin paljon kuin vain ikinä on mahdollista. En tosi en enää yli kolmevitosena, koska lakkasin ruskettumasta ja aloin vain palaa, ja sen jälkeen muutuin takaisin valkoiseksi. Lisäksi minulle tulee huono olo auringossa, vaikka olisi hattu pääässä ja joisi vettä vähän väliä. Mutta kuka ihme on alunperin keksinyt auringon ottamisen, niin että se on muutunut osaksi ihmisten normikäyttäytymiustä kesäisin, siinäkin riittää pohtimista.

3. Tavarat. Joskus on ollut aika, jolloin on ollut olemassa pelkästään tarpeellisia tavaroita. Miten ihmeessä täysin arvottomista materiaaleista valmistetut, mitä eriskummallisemmat esineet ovat tulleet ihmisille tarpeellisiksi. Ajattelen joskus joidenkin ns. turhien esineiden kohdalla, että jossain on tehdas joka valmistaa niitä, suurin osa varmaan kiinassa. Pääsiäismunien yllätykset, shampanjavispilät, karvanopat, pienet pehmolelut joilla ei voi leikkiä mutta jotka ovat aivan liian isoja avaimenperiksi, puhumattakaan jonkun tietyn henkilön nimeä kantavat esineet jotka maksavat tähtitieteellisiä summia siksi että niissä lukee sen tietyn ihmisen nimi. Miksi ne ovat arvokkaita, kuka on luonut niille tarpeen ja miten on mahdollista luoda sama tarve miljardeille samaan aikaan. Kaupoissa ja kirppiksillä näkee jos jonkinnäköistä hilavitkutinta, joista varmaan suurin osa on valmistettu halvalla kiinassa, keinotekoisista ja arvottomista materiaaleista. Milloin ihminen on keksinyt itselleen tarpeen, että tarvitsee vaikka muutaman kymmenen erilaista kenkäparia, vyötä, huivia, laukkua tai mekkoa. ( kuten esim. allekirjoittanut.) Siinäkin riittää pohdittavaa.

4. Kuka ihme on keksinyt, että tietyllä tavalla valmistettua, pahanmakuista nestettä juomalla menee pää sekaisin, puhe sammaltaa, käytös muuttuu ja alkaa ehkä oksettaa? Ja sen että se on kivaa? Tosin se ei ole ihmisen keksintö, eläimilläkin riittää keinoja saada päänsä sekaisin, jotkut tiedostaen, joskut tiedostamatta. Syksyisin on aina hauskaa katsella humalaisia pikkulintuja. Niillä on varmasti kivaa, vai onko. Siinäkin riittää pohtimista.

5. Jumalan nimi on Jooseppi ja sillä on iso maha. Eipäs oo kun Kyösti, ja se on laiha. Ei, kun kyllä sillä on sittenkin hevosen näköinen naama ja se on pinkki. Sitpäpaitsi SUN naama on violetti vaikka pitäis olla vihree. Tapan sut. Eikun minä sinut. Pum. Miten meni noin niinku omasta mielestä? Siinäkin riittää pohtimista.

6.Mainitsinko jo eläinten erilaiset parinhoukuttelurituaalit? Ai niin, mainitsin. Taas ollaan katsottu avaraa luontoa. Karhuilla olikin sangen mielenkiintoiset rituaalit. Tai kissoilla. Uskallapa, Esko koskea niin vedän sua lättyyn. Kurrnauuuu!

Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin. Minulla ei ole moneenkaan kysymykseen vastauksia, mutta tarkkailen, haistelen ja maistelen elämän erilaisia ilmiöitä, joskus huvittuneena, joskus surullisena, joskus juoksen itse mukana niiden hienojen kiinalaisten muovihökötysten perässä, joita kengiksi kutsutaan. Uin virrassa mukana ja ihmettelen. Siinä sitä riittääkin pohtimista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s