Kaikki se kestää

Millä parisuhteen saa kestämään rakkaudentäyteisenä vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen?

Ensinnäkin tarvitaan sitkeyttä, kykyä myöntää omat virheensä ja antaa anteeksi. Jos ei niitä ole, jo ensimmäiset konfliktit saavat suhteen perustukset horjumaan.

Jos sitkeyttä on, kumpikin ymmärtää, että yhteentörmäykset ovat vain merkki siitä että suhteessa on kaksi erilaista ihmistä. Yhteisymmärryksen löytyminen saa suhteen lujittumaan ja parin hitsautumaan yhä enemmän yhteen.

Jos kumpikin osaa myöntää omat virheensä, silloin suhteessa on kaksi inhimillistä ja erehtyväistä ihmistä, jotka ovat ymmärtäneet, että parisuhde on mitä parhain tapa kehittää itseään henkisesti.

Anteeksianto tarkoittaa sitä, että kun mahdolliset konfliktit sovitaan, asia on pihvi, eikä sitä vedetä esiin enää myöhemmin. Kaikki mieltä kaivavat asiat pitää voida kertoa toiselle ja keskutella niistä rakentavasti, ilma että kumpikaan provosoituu riitelemään. Täytyy haluta ymmärtää myös toisen tapaa ajatella, tyyliin että ahaa, sinä ajattelit noin, minä käsitin ihan eri tavalla.

Olettaminen on parisuhteessa yksi riidan aiheuttajista. Kun ei puhuta tarpeeksi, oletetaan, eli kuvitellaan että osataan lukea toisen ajatukset. Sitä tuskin kukaan osaa. Siksi asioista pitää voida keskustella avoimesti.

Molempien pitää kantaa ytä paljon vastuuta kodista ja perheestä. Jos parisuhde on terve ja rakastava, vastuualueet voidaan sopia tasapuolisesti, ilman että kummallekaan tulee tunnetta, että kaikki vastuu jää hänelle.

Kummankin pitää kohdella toista kunnioittavasti ja rakastavasti. Kannattaa ajatella että kohtelee toista niinkuin haluaisi itseään kohdeltavan. Kunnioittava käytös on sitä ettei toista lytätä tai mollata missään tilanteessa.

Jos kumpikin tai molemmat ovat pahalla tuulella, asian voi tunnistaa ja todeta, sekä olla näin samalla puolella. Jos kumppanit asettuvat toisiaan vastaan joka kerta ollessaan väsyneitä ja kiiireisiä, se voi pidemmän päälle horjuttaa parisuhteen perustuksia.

Luottamus ja lojaalius. Näitä tuskin tarvitsee sen kummemmin avata. Kummankin täytyy voida luottaa toiseen, ja luottaa myös siihen että kumppani kunnioittaa toista myös silloin kun toinen ei ole paikalla. Kaikki mitä puhutaan toisen ollessa muualla, pitäisi mielestäni voida keskustella myös keskenään. Jos toiselle esittää että kaikki on hyvin, mutta haukkuu selän takana, kaikki ei ole hyvin, ja toinen vaistoaa sen kyllä.

Yhteistä aikaa tarvitaan myös. Ilman yhteistä aikaa ja tekemistä pari voi ajan myötä kasvaa erilleen. Onkin hyvä, jos arjenkin keskellä on mahdollisuus järjestää edes vähän kahdenkeskistä aikaa. Siitä kannattaa pitää kiinni. Vaikka jo vartti sohvalla lähekkäin kun esimerkiksi jälkikasvu on mennyt nukkumaan, hitsaa paria yhteen hektisessäkin arjessa.

Joustavuus ja kyky tehdä kompromisseja ovat myös erittäin tärkeitä. Parisuhteessa kummankin pitää olla joustava kuin kuminauha. Jos kumpikin on pässinpäitä, tulee usein ihan turhaa kinaa jopa pikkuasioista. Jos molemmat tulevat toista puolitiehen vastaan ja osaavat tehdä kompromisseja, se lisää henkistä läheisyyttä ja antaa molemmille tunteen, että toinen on valmis tekemään uhrauksia hänen takiaan.

Tahto. Molempien täytyy todella tahtoa olla toisen kanssa. Sana tahdon-avioliiton solmiminstilanteessa ei ole pelkkää sanahelinää, vaan tarkoittaa paljon enemmän kuin vain sitä hetkeä. Täytyy tahtoa tunnista tuntiin, viikosta viikkoon, vuodesta vuoteen. jopa vuosikymmeniä.

Kaiken kaikkiaan rakkaus on työtä. Mutta sitä palkitsevampaa työtä ei ole olemassakaan. Palkinto on kaiken kestävä, kaiken uskova , toiveikas, ikuinen rakkaus.

11870949_10207732978671672_808133539858792528_n

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s