Heltat heilumaan!

Ennen kuin katsoimme häävideon, en muistanut sanaakaan siitä mitä vihkijä sanoi, muistan vain että kumpikin sanoimme kuuluvalla, määrätietoisella äänellä ”tahdon”. Muistan myös, että kun meidän piti kirjoittaa nimemme vihkitodistukseen, vihkijä muistutti että kirjoittaisin uuden nimeni. Juuri muuta en muista koko tilanteesta. Olin kuin unessa, tietoisena mutta samalla ei-tietoisena, olin jossain euforian kaltaisessa puolitiedostavassa tilassa. Vihkimisen jälkeiset tapahtumat muistan kirkkaammin. Vielä täytyy sanoa, että oli kyllä elämäni paras päivä, ainokaiseni syntymän lisäksi!

Yhden havainnon tein myös katsoessani videota. Huomasin, että minulle on tullut heltta. Sitä ei ollut, kun viimeksi olen katsonut itseäni videolta. Ensireaktioni uuteen ulokkeeseeni oli ihan aavistuksen järkyttynyt. Sitten ajattelin ettää so what. Minä vanhenen fyysisesti, ja ulkonäköni muuttuu pikkuhiljaa, mutta sillä ei ole minulle enää paljonkaan väliä. Joskus nuorempana sillä olisi ollut minulle suurikin merkitys. Mutta tiedän, että mieheni silmissä olen aina kaunis.

Ulkonäköni merkitsee minulle koko ajan vähemmän. Onnellisuus näkyy silmistä ja saa hymyn ulottumaan silmiin asti. Myös positiivinen elämänasenteeni näkyy minusta ulospäin nykyään. Siinä ei pieni heltan alku paljon paina. Näytin noin viime vuoden kesään saakka todella monen ihmisen mukaan muutamia vuosia nuoremmalta mitä olin. Nyt näytän ikäiseltäni. Mutta hyväksyn itseni vanhenevana, olen itselleni armollinen.

Henkinen tasapaino merkitsee minulle todella paljon enemmän kuin se, että minulla on heltta. Oikeastaan jopa nolottaa, miten pinnallisesti olen suhtautunut aiemmin omaan ulkonäkööni, sekä nuorempana myös muiden ulkonäköön.

Ulkonäön arviointi alkaa yhä nuorempana ja nuorempana. Minusta se on todella surullista. Mediahan tähän on varmaankin syypää aika pitkälti, ja mallimaailman kauneusihanteet, jotka eivät vastaa normaalikokoista ihmistä. Yli M-kokoinen nainen lakkaa joko olemasta, tai muuttuu pluskokoiseksi jo 40-kokoisena.

Media antaa myös ikääntymisestä varsin vastenmielisen kuvan. On olemassa vaikka mitä tököttejä ja hoitoja, jotka muka saavat 50-vuotiaan näyttämään kolmevitoselta. Ryppyvoiteita on myös kaupat pullollaan.

Kuka ihme on alunperin keksinyt, että ihmisen pitäisi olla hoikka ja nuori ollakseen näkyvä? Miksi L-kokoisen ja sitä isomman naisen pitäisi muuttua näkymättömäksi? Tai miksi pitäisi näyttää nuorelta?

Minun mielestäni on hyvä muistuttaa ihmisiä pitämään itsestään huolta. Hoikkuus tai nuoruus sen sijaan ei tee sinällään ketään kokonaisvaltaisesti onnelliseksi.

Keski-ikäinen ihminen saa minusta näkyä ja kuulua. Heltta ja allit saavat heilua. Jos jotain inhottaa, hänen asenteissaan on parantamisen varaa.

Kun kävin 19-vuotiaana terveydenhoitajan tarkastuksessa, sain kuulla olevani ”tuhti tyttö”. 38-kokoisena se tuntui aika hämmentävältä. Vaikutti kyllä sen verran, että pukeuduin sen jälkeen jonkin aikaan varsin löysiin vaatteisiin. Minusta on ihan kamalaa, että jopa terveydenhuoltoalan ammattilaiset tukevat sitä käsitystä että painoindeksin pitäisi olla mahdollisimman pieni. Tällä hetkellä olen isompi kuin tuolloin, silti vielä normaalipainoinen. Mutta vaikken olisikaan, niin minusta paino ei määrittele kenenkään ihmisarvoa, sen enempää kuin ikä tai koulutus. Ainut mikä minusta tekee sen, on se, mitä on ihmisen sydämessä. Pinnallisten arvojen korostus on minusta mennyt ihan täysin överiksi. Ihmekö tuo sitten, että joka toinen ihminen on joskus elämänsä aikana ollut masentunut, myös allekirjoittanut.

Minä olen päättänyt, että vaikka saisin lottovoiton, en korjaile itseäni kirurgisesti. Mitä eivät edulliset kosteusvoiteet, hiuslisäkkeet, hiusvärit ja vartalolleni sopiva pukeutuminen pysty muuttamaan, sitä ei tarvitse muuttaa. Jos joku näkee minussa vain pelkät suonikohjuni ja helttani, niin ihan kaikin mokomin, minua se ei satuta, mutta kertoo toki kyseisestä ihmisestä sen, että hänellä on erilaiset arvot kuin minulla.

Kun vastedes katson itseäni videolta, osaan ehkä ajatella, että olen läheisilleni tärkeä sen vuoksi sen mitä minulla on sydämessä, en ole vähempää rakas ja tärkeä sen vuoksi, että minulle on ilmestynyt heltta.

hääkranssi-sydän

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s