Persoonallisuuspohdiskelua

Ihmismieli on mitä kiehtovin kokonaisuus. Siinä on miljoonia eri osasia, jotka alkavat kehittyä sillä hetkellä, kun vauva poistuu turvallisesta pikku yksiöstään. Kaikki muokkaa meitä. Joka ikinen tapahtuma tai olosuhde johon pääsemme, (tai joudumme) vaikuttaa siihen, millainen persoonallisuus meille kehittyy. Jotkut ominaisuudet ovat periytyviä, mutta todella suuri osa ihmisen persoonallisuudesta kehittyy oppimisen kautta. Ainakin oman kokemukseni mukaan. (Joka ei sitten ole mikään absoluuttinen totuus 😉 ) Olenhan seurannut jo 8 vuotta ja 3 kuukautta itselleni rakkaan ihmisentaimen elämää. Hän on uskomattoman samanlainen kuin minä, vaikka ei ole minulle biologista sukua. Hän on myös perinyt piirteitä ihmiseltä jonka tunnen, ja uskoakseni myös siltä toiselta puolelta, siltä ihanalta tuntemattomalta naiselta joka auttoi meitä tulemaan vanhemmiksi lahjoittamalla jotain itsestään.

Persoonallisuustestejä on netissä vaikka millä mitalla. Iso osa niistä on pelkkää hömppää. Tai ehkä jopa suurin osa, kuka tietää. Itse en suhtaudun niihin kovinkaan vakavasti-välillä on vaan ihan kiva päivittää tietojaan itsestään.

Itse pidän eniten tästä testistä, ja olenkin tehnyt sen vuosien aikana useita kertoja:

https://www.namaste.fi/fi/enneagrammi/tunnista-itsesi-persoonallisuustesti

Minä olen 4, Luova Individualisti. En ole koskaan törmännyt testiin, joka osuisi näin nappiin. Tähän on vaikea lisätä enää mitään. Tai ei ole- missä on ne ärsyttävät puolet? No, ehkäpä ne ovat siellä rivien välissä. 😀

Luova individualisti

©Viivi Pentikäinen & Marika Borg

Neloset ovat syvällisiä, tunteikkaita ja aidosti yksilöllisiä ihmisiä. He kokevat elämän monipuoliset sävyt herkästi ja oivaltavasti ja ammentavat usein tarkkanäköistä luovuuttaan sekä työhönsä että yksityiselämäänsä. Tunteet ovat Neloselle tärkeä mittari. Nelonen on yleensä hyvin perillä siitä, millaisia ajatuksia erilaiset ihmiset ja tilanteet hänessä herättävät. Nelosella on ainutlaatuinen kyky muuntaa kokemuksensa, vaikeat ja raskaatkin, merkitykselliseksi kauneudeksi. Neloselle on tärkeää, että hänen yksilöllinen kädenjälkensä näkyy kaikessa, mitä hän tekee. Usein Neloset löytävät jonkin taiteellisen ilmaisumuodon sisäiselle maailmalleen, mutta yhtä hyvin he voivat ammentaa luovuuttaan työhönsä, harrastuksiinsa tai pukeutumiseensa.

Neloset ovat samanlaisuudessaan hyvin erilaisia ja pelkkä tyypin kuvaileminen yhdenmukaisesti sotii Nelosen yksilöllisyyden kaipuuta vastaan. Nelonen asennoituu elämään vahvasti tuntien ja saattaa välillä jopa voimistaa tunteitaan ja kokemuksiaan oman mielikuvituksensa avulla. Nelonen sisäistää kokemuksensa ja ottaa asiat hyvin henkilökohtaisesti. Tämä saattaa näyttää ulospäin joskus yliherkkyydeltä, liioittelulta ja dramaattisuudelta. Neloset myös loukkaantuvat herkästi, jos kokevat tulleensa ohitetuiksi tai väärin ymmärretyiksi. Neloselle on tärkeää tuntea, että hänen ainutlaatuisuutensa ei jää muilta huomaamatta.

Nelonen kokee tinkimättömyyden ja aitouden hyvin tärkeäksi ilmaistessaan itseään ja hän odottaa tätä samaa intensiivisyyttä myös muilta. Joskus Neloselle on tärkeää vetäytyä omaan sisäiseen maailmaansa, pois ulkomaailman asettamilta rajoitteilta ja vaatimuksilta ja selvittää tunteidensa viesti itselleen. Nelonen saattaa jopa nauttia melankolian ja haikeuden tunteista. Neloset kokevat herkästi olevansa erilaisia ja että muut eivät ymmärrä heitä. Nelosten on vaikea käsittää asiallista tunteilemattomuutta ja he pitävät välillä muita ihmisiä pinnallisina ja ylipirteinä. Arjen ja tavallisuuden vierastaminen saattaa joskus tehdä Nelosesta myös epäkäytännöllisen ja erikoisuutta tavoittelevan.

Parhaimmillaan Nelonen on vahva, moniulotteinen ja intuitiivinen ihminen, joka ammentaa syvällisyyttä ja luovuutta kaikilla elämänsä alueilla. Neloset ovat erittäin persoonallisia, oivaltavia ja ainutlaatuisia ihmisiä, joille elämä on kiehtova mysteeri. Nelosen kyky tuntea ja kokea elämää syvästi tekee hänestä upean ja vahvan ystävän. Neloselle mitkään inhimilliset tunteet eivät ole vieraita ja hän on mitä suurin tuki hädän hetkellä. Nelonen voi olla yhtä aikaa vakava, hauska, haavoittuva ja emotionaalisesti vahva. Nelosten huumorintaju on usein juuri älykkään oivaltavaa ja rosoisen riemastuttavaa.

—————————————————————————————————————————————–

Pidän myös tästä testistä paljon, olen tehnyt tätä vuosien varrella usein, ja on mielenkiintoista nähdä, miten persoonani on muuttunut iän myötä. Mutta tämän tulos on myös ainakin minun kohdallani erittäin osuva. Kannattaa muuten valita kysymysten määräksi 15, niin vastaus on tarkempi.

https://netello.fi/persoonallisuustesti

Minun tulokseni:

Seuraava kaavio kuvaa vastaustesi sijoittumista

Ekstrovertti ——————–*——————– Introvertti
Käytännöllinen ————————*—————- Intuitiivinen
Ajattelija ——————————–*——– Tuntija
Impulsiivinen ——————————–*——– Harkitsija

(pmmm)

Vastaustesi perusteella seuraava luonnehdinta kuvaa persoonallisuuttasi

Olet ulospäin suuntautunut, ja ystävällinen. Haluat tehdä parhaasi ihmissuhteissa, ja toisinaan toisten odotusten täyttämisen tarve muodostuu sinulle ongelmaksi. Sinulla on ihanteita, ja tunnet lojaalisuutta työnantajaasi ja perhettäsi kohtaan. Saatat luoda ihanteestasi itsellesi jopa epätodellisen mielikuvan. Haluaisit myös toisten suhtautuvan sinuun samoin. Tilanteet, joissa ei ole tarkkaa järjestystä, tuntuvat mielestäsi kaoottisilta. Tarvittaessa ohjaat asioita oikeaan suuntaan, mutta et vaadi päätösvaltaa yksin itsellesi. Ihmistyypilläsi on taipumus olla hieman liian kova itselleen, varsinkin jos oma suoriutuminen ei vastaakaan odotuksia. Kerrot muille avoimesti päämääristäsi, mutta johtotehtävissä saatat vaatia toisiakin toimimaan juuri sinun tavallasi. Kaltaisesi ihmiset saattavat helposti suuttua, varsinkin jos kokevat itse olevansa oikeassa ja toisten väärässä. Joudutkin tämän takia hillitsemään tunteitasi ja katsomaan asioita faktoina ottaaksesi etäisyyttä. Halusi auttaa toisia on niin voimakas, että saatat huomata tekeväsi paljonkin tarpeetonta työtä toisten puolesta. Varsinkin, jos tällaista ei arvostetakaan, turhaudut helposti. Sinun on vaikea sanoa ei, ja jos et pidä huolta elämästäsi, saattaa burn-out olla väijymässä sinua. Sovellut parhaiten ammatteihin, joissa voit puhua ihmisten kanssa kasvotusten. Valmentaja, myyntitykki, haastattelija, näyttelijä ovat sopivat ammatit. Jos joudut työssäsi hoitamaan matematiikkaa tai talousasioita, olet jatkuvasti poissa rytmistä. Olet lahjakas organisoimaan, motivoimaan, johtamaan ja opettamaan ihmisiä. Mutta älä ota näitä lahjojasi itsestäänselvyyksinä. Rakenna työsi puhetaitosi, empatian ja harmonian perustalle, niin olet onnellisimmillasi.

—————————————————————————————————————————————–

Toki nämä testit ovat aika pitkälti viihdettä. Mutta itselleni ne ovat olleet osa itseeni tutustumista, siinä vaiheessa kun en oikein vielä tiennyt, kuka ja millainen olen. Kovinkaan kauaa en ole vielä sitä tiennyt. 😀

Omaan persoonallisuuteeni vaikuttaa myös hyvin voimakkaasti erityisherkkyys. Siitä lisää täällä:

http://www.hspelamaa.net/erityisherkkyys

Omat pisteeni testissä olivat 22/24.

Myös elämyshakuisuus on osa elämääni. Tiesin tämän heti kun kuulim asiasta ensimmäistä kertaa, ja testi antoi minulle pisteiksi 15/20.

https://www.mtv.fi/lifestyle/tunteet/artikkeli/oletko-erityisherkka-vai-elamyshakuinen-vai-molempia-testaa-itsesi-ja-kumppanisi/5263150#gs.U6bKYJM

Mieheni on myös erityisherkkä mutta paljon lievemmin kuin minä. Onneksi. 😀 Elämyshakuisia olemme molemmat. Siitäkin voin sanoa että onneksi. Tuo asia nimittäin vaikuttaa elämäämme todella paljon. Olemme todella samanlaisia, mutta emme liian- juuri sillä tavalla, että viihdymme yhdessä, olemme toistemme parhaat ystävät kaiken muun lisäksi. Mutta joissain asioissa minä olen tyynempi ja rauhallisempi, joissain mieheni. Tasapainotamme toisiamme. Olemme yhdessä kuin täydellisesti tasapainossa oleva vaaka

No joo, voisin kehua parisuhdettani vaikka kaksi tuntia putkeen. En kuitenkaan tee sitä, sillä uskon että se voisi ärsyttää jotakuta. Kuitenkin tämän verran annoin itseni tehdä niin, olenhan vasta pari viikkoa sitten mennyt naimisiin. ❤

Niin, ihmismielen tutkiskelu on mielenkiintoista. Aikanaan yhteensä nelisen vuotta erilaisissa terapioissa käyneenä voin sanoa, että itsensä analysoiminen ei ole turhaa. se voi olla tie parempaan henkisen tasapainoon, kuten minun kohdallani.

13710006_10210242849376871_5119881059008852610_n (1)

Tämä on lempitauluni, jonka on maalannut Riitta Mononen. Pidän kovasti hänen tauluistaan, ja jonain päivänä hankin niitä lisää.

http://www.riittamononen.fi/

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s