Erityisherkkyys ja siihen liittyvät luulot

Tämä aihe on putkahdellut somessa ja muissa medioissa viime aikoina paljonkín esiin. Olen huomannut, että yllättävän moni ei ota selvää, mitä erityisherkkyys oikeasti on, vaan kuvittelee, että se on jokin Mielensäpahoittajien Klaanin kehittämä muotidiagnoosi.

Väärin. Ensinnäkään erityisherkkyys ei ole sairaus, eikä täten ole diagnosoitavissa eikä sen toteamiseen tarvita edes lääkäriä. Se neurologinen ominaisuus, persoonallisuuden piirre. Tässä faktaa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Erityisherkkyys

Em. sivulta lainattua:

”Erityisherkkyydellä tarkoitetaan synnynnäistä, hermostollista ominaisuutta. Erityisherkkä ihminen reagoi tavallista herkemmin ulkoisiin ja sisäisiin ärsykkeisiin, sillä hermosto käsittelee aistien välittämää tietoa laajemmin ja syvällisemmin. [1][2] Erityisherkkyys ei ole sairaus tai diagnoosi. Erityisherkkien ihmisten kokemukset omasta herkkyydestään vaihtelevat. Herkkyydestä voi olla sekä hyötyä että haittaa. Erityisen herkät ihmiset ovat usein luovia, intuitiivisia, pohdiskelevia ja tunnollisia. Toisaalta he kuormittuvat muita helpommin esimerkiksi kiireestä, melusta ja negatiivisesta ilmapiiristä.

Käsitteen ”erityisherkkä” (highly sensitive person, HSP) on kehittänyt psykologian tohtori, psykoterapeutti Elaine Aron, joka on tutkinut erityisherkkyyttä 1990-luvulta alkaen. Aronin mukaan noin viidesosa ihmisistä on hermostoltaan erityisen herkkiä. Ilmiötä voidaan kuvata myös termillä tunne- ja aistiherkkyys. ”

Psykologi ja kouluttaja Heli Heiskanen on erityisherkkyyden asiantuntija.

https://heliheiskanen.fi/

Tässä Helin haastattelu, jossa hän kertoo erityisherkkyydestä:

Minä vähän luulen, että ne oikukkaat ihmiset jotka suuttuvat heti jos kaikki ei mene heidän mielensä mukaan, ovat oikeasti jotain ihan muuta kuin erityisherkkiä. Minä pitäisin heitä paremminkin huonoitsetuntoisina ihmisinä jotka tuntevat itsensä tärkeiksi vain kun saavat manipuloida toisia. Oikeasti erityisherkkä ihminen ei kiukkua jos kaikki ei mene hänen mielensä mukaan, vaan pikemminkin päinvastoin. Minusta nämä em.tyyppiset, erityisherkiksi itseään nimittävät ei-erityisherkät ovat ehkä suurin syy siihen, miksi jotkut tietämättömyyttään niputtavat kaikki erityisherkät tähän samaan kiukuttelevaan ja manipuloivaan nippuun.

Toki erityisherkkä voi suuttua, mutta käytös suuttuneena riippuu persoonasta, kuka vaan voi suuttua joskus, ei-erityisherkkäkin. Jos erityisherkkä ihminen omaa räjähtävän temperamentin (kuten allekirjoittanut), esim. epärakentava kritiikki tai epäoikeudenmukainen tai huonotapainen käytös saattaa saada hänet ottamaan kierroksia nollasta sataan sadasosasekunnissa. Itse kuulun siihen kategoriaan. (Lepyn tosin yhtä nopeasti) Mielestäni temperamenttisuus ei liity sinänsä erityisherkkyyteen, vaan erityisherkkä voi olla tai olla olematta temperamenttinen. Erityisherkillä on vaan ehkä ei -herkkiä selkeämmin juuri ne tiety aiheet joista menee herne nenään.

Erityisherkät kyllä sietävät kritiikkiä. Mutta rakentavalla tavalla ilmaistua. ”Sä teit ton ihan päin mäntyä!!!” Eli ole sama kuin ” Tuo oli todella hyvin keksitty, mutta toteutusta voisi ehkä vielä vähän kehittää, vai mitä olet mieltä? Minä voin auttaa sinua siinä.” Ensimmäisessä tapauksessa herkkiksellä todennäköisesti luiskahtaa herne hajuelimeen, toisessa tapauksessa todennäköisesti ei.

Erityisherkkyyteen liittyy paljon muutakin kuin se että herkkis pahoittaa helposti mielensä. Vastapainoksi hän taas sitten toisaalta ymmärtää  hyvin helposti toisen motiiveja toimia ja ajatella eri tavalla kuin hän itse.  Eli hän onkin oikeasti joustava kuin kuminauha, koska hän kykenee ymmärtämään myös omistaan eriväviä ajatustapoja ja mielipiteitä, jolleivät nämä ole häntä loukkaavia.

Herkkikset useinmiten inhoavat konflikteja. Silloin he mieluiten hoitavat näkemyserot läheistensä kaikkein mieluiten useinmiten puhumalla avoimesti. Se tietenkin vaatii tunneälykkyyttä toiselta osapuolelta. Jos kuitenkin tulee riita, erityisherkkä puhkeaa helposti kyyneliin jo heti alkumetreillä. Kyynelehtiminen on muutenkin herkillä aika yleistä, myös ilosta, onnesta tai liikutuksesta moni herkkis tirauttaa kyyneleen tai sata.

Herkille on hyvät käytöstavat ja kohteliaisuus todella tärkeitä. Siksi he ylikuormittuvat helposti esim. suurissa väkijoukoissa ja kaupungilla. Iso osa ihmisitä kun ei omaa hyviä käytöstapoja, ei edes välttäviä. Tämä ärsyttää useimpia erityisherkkiä. Lisäksi suuret väkijoukot saavat aikaan paljon meteliä, joka myös kuormittaa herkkää.

Isojen kaupunkien keskustoja vältän. Ihmisten ja aotojen aikaansaaman metelin lisäksi siellä tapahtuu koko ajan niin paljon kaikkea että alan körsiä eräänlaisesta informaatiotulvasta. Se aiheuttaa minulle ahdistuneen olon.

Herkät ovat hyvin luovia ja heidän tunnereaktionsa ovat usein voimakkaita. Moni asiasta vain vähän tietävä ei tule ajatelleeksikaan, että mielensä pahoittamisen vastapainoksi herkällä on myös kyky tuntea erittäisn syvästi myös kaiki positiiviset asiat.

He myös usein löytävät herkkine aisteineen ja hyvine havainnointikykyineen kauneutta ihan jokapäiväisestä elämästä. Eri vuodenaikojen tuoksut luonnossa, syksyn ruska, kevään puhkeaminen, talven pysähtynyt , mutta seesteinen tunnelma, kesän raikkaus ja valoisuus, söpön vauvan hymy kahvilassa, iäkkään pariskunnan käsi kädessä kävely, lintu poikasineen, joutsenpari uimassa lähekkäin, kissan huolenpito kissakaveristaan, kaunis musiikki, kauniit maisemat.

Erityisherkät tuntevat usein rakkauden niin voimaakkaasti että ajoittain itkevät ilosta. Myös kaikesta muusta kauniista jonka he havaitsevat ympärillään, he usein helposti liikuttuvat kyyneliin. Itse itkin onnesta kerran viime talvena, kun huomasin että mies oli viimeisillä hiekoillamme hiekoittanut peilijäiselle pihallemme reitin minun autolleni, mutta ei omalleen. Jouduin valtavan , rakkaudentäyteisen tunnekuohun valtaan. Myös jos sävellän ja sanoitan kappaleen, minut valtaa euforia. Ja miljoonasta muusta asiasta.

Moni erityisherkkä on jollain tapaa taiteellinen ja luova. Taitelijoista, kirjailijoista, näyttelijöistä, runoilijoista ja biisintekijöistä on oman kokemukseni mukaan iso osa erityisherkkiä.

Erityisherkät sairastuvat muita herkemmin masennukseen. Jotkut turvautuvat taiteeseen, jotkut masennuslääkkeisiin ja osa pulloon, valitettavasti.

Herkät ovat usein ystävällisiä, lojaaleita ja tunnollisia ihmisiä, ja hyvin empaattisia. Herkälle on helppo puhua ja he yleensä ovatkin monen uskottuja ystäviä.

Erityisherkkyyden positiivisten puolien lista on mielestäni lähes loputon. Silti moni näkee heissä vain marttyroivan mielensäpahoittajan. Minusta se on surullista. Erityisherkkyys pitää sisällään niin paljon kaikkea ihanaa, etten missään nimessä haluaisi olla toisenlainen.

Herkkä ihminen lapioisi työkseen vakka sitä itseään, jos työpaikalla olisi positiivinen ilmapiiri. Itsehän viihdyin leikkausosaston laitoshuoltajana 8 vuotta aika pitkälti siksi että meillä oli niin hyvä porukka. Usein nauroimme töissä vedet silmissä.

Olen vaihtanut työpaikkaa usein, kun ilmapiiri on ollut huono- yksin vain siksi. Minä en kykene olemaan huonossa ilmapiirissä, alan hetkessä voimaan henkisesti huonosti, ahdistun ja masennun. Merkonomiksi opiskeluni aikana vaihdoin kaksi kertaa työharjoittelupaikkaa, koska työpaikan ilmapiiri oli mädäntynyt. Voin hetkessä henkisesti pahoin. Herkkä ihminen ei pysty oleman työpaikassa jossa on huono yhteishenki, vaikka itse työ olisi jänen unelmatyönsä. Hän ahdistuu herkästi kun vaistoaa huonon ilmapiirin.

Herkkä myös vaistoaa ihmisen ilmeistä ja eleistä hyvin paljon sanatonta viestintää. Hän vaistoaa jos joku ei pidä hänestä, vaikka toinen käyttäytyisi ihan normaalin kohteliaasti. Herkkä myös vaistoaa jos joku ei ole aito vaan vetää roolia. Tai on ahdistunut tai masentunut, surullinen, hämmentynyt, huolien ja stressin vallassa. Herkkis haluaa helposti auttaa, ja saattaa sanoa että sinä olet selvästi stressaantunut, kerro minulle, niin se helpottaa. Herkälle jokainen ihminen on kuin tarina, koska hän monesti  osaa lukea ihmisiä kuin avointa kirjaa.

Minulla on rikas sisäinen elämä, hyvä mielikuvitus ja pohdiskelen aina asiat pohjamutia myöten, sekä olen ystävällinen, ymmärtäväinen ja empaattinen Jos pahoitan mieleni silloin tällöin, se on mielestäni kuin hyttysen kakka itämeressä. Läheiseni ymmärtävät minua, ja hyväksyvät minut sellaisena kuin olen, eivätkä patista minua muuttumaan, ja sano että minun pitäisi olla jotenkin toisenlainen. Olen kuullut että moni herkkä saa kuulla sellaista usein.

Emme me herkät pahoja ole. Te muut, antakaa meidän olla omia itsejänne ja koittakaa ymmärtää teitä, niin mekin koitamme ymmärtää teitä. Sitten voimme halata. ❤

ruska

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s