Miksi ulkoinen erilaisuus ärsyttää?

Ihmettelen mikä siinä joitakin ärsyttää, kun joku poikkeaa massasta? Minä olen jo aikapäiviä sitten lakannut välittämästä muiden kuin ihan läheisteni mielipiteistä koskien esim. tyyliäni, mutta eilinen testini paljasti suureksi huvikseni, että ärsytän edelleen.

Laitoin yhdelle Suomen ylivoimaisesti typerimmistä keskustelupalstoista linkin blogiini ja toivotin vaan tervetulleeksi blogiini, en siis provosoinut mitenkään.

Tiesin satavarmasti että minut haukutaan lyttyyn. Olen 5-10 vuotta sitten ollut eräällä vastaavanlaisella isolla keskustelupalstalla yksi ns, palstajulkkiksista. Osallistuin silloin säännöllisesti myös kuvaketjuihin, joihin kaikkein rohkeimmat palstalaiset laittoivat kuviaan. Minä tietysti yhtenä heistä. Ns. epäsovinnainen ja ”ikääni sopimaton” tyylini sai silloinkin paljon arvostelua osakseen. En pukeutunut fiftarityylisesti silloin, mutta rockhenkisesti ja värikkäästi,  melko boheemisti. Ylläni oli usein Desigualin tai Indiskan mekko, 60-luvun nahkarotsi, vaikka joku värikäs huivi kaulassa, isot helisevät korvikset ja ranteet täynnä kiliseviä renkaita ja joskus hiukset vaikka korkeilla saparoilla, mikä nyt sattui milloinkin huvittamaan. Sain aina kuulla, että kirkas huulipuna näyttää halvalta, ripsiväriä on liikaa, korvikset ovat liian isot, saparot ei sovi aikuiselle naiselle, Suomessa ei ole tapana pukeutua erikoisesti vaan käytännöllisesti, tämän ikäisen pitäisi jo panostaa laatuun ja olla hillityn tyylikäs. Ym.ym-

Ja kissinvillat!! Nauroin noita juttuja maha kippurassa. Siis missä noita kliseisiin kompastuneita hannareita oikein on? Ei ole ainakaan livenä sattunut koskaan vastaan. Minä olen aina ollut näkyvä persoona, (ja kuuluva ennenkaikkea, vai mitä tutut, hahaha)  ja ilmentänyt luonnettani tyylilläni. Miksi ihmeessä se jotakuta haittaa? Jos joku haluaa pukeutua yli nelikymppisenä hillitysti, ihan kaikin mokomin. Minä en ole tehnyt niin, enkä aio tehdä niin. En edes viisi-kuusi-tai seitsemänkymppisenä, jos edes sinne asti elän. Minä haluaisin olla joskus Aira Samulinin manttelinperijä- en samanlaisen tyylin vuoksi, vaan positiivisen elämänkatsomuksen, ja sen, että pukeudun ihan just niin kuin minua sattuu huvittamaan. Mustat hiukset pidän ainakin, ja uskoakseni myös fiftarityylini. On siinä sitten ikätovereillani ihmettelemistä, kun on jo nyt, nuoremmillakin uskoakseni.

Niin, siihen testiini. Linkitin siis blogini tuolle roskapalstalle, jossa luuraavat Suomen ehkä epäluuloisimmat, suvaitsemattomimmat ja kyynisimmät ihmiset, turvallisesti piiloutuen anonymiteettinsä ison ja karvaisen selän taakse.

No, minä en yksinkertaisesti tiedä miten se meni. Siksi, että aloitukseni poistettiin ylläpidon toimesta tunnissa- ennen kuin olin ehtinyt edes käydä lukemassa ainuttakaan kommenttia. Ne olisivat huvittaneet minua suuresti. Ylläpito poistaa kokonaisia ketjua ainoastaan, jos siellä on suoranaista haukkumista. Ja vain siksi, että linkitin blogini. Siis käsitämätöntä, mutta juuri kuten arvelinkin. Individualismini ärsyttää suurta yleisöä.

Nyt voin siis vaan arvailla mikä minussa niin ärsytti. Todennäköisesti samat asiat kuin aiemminkin. Eli se, etten seuraa valtavirtamuotia. Tuntemattomat tuskin muuhun kiinnittivät huomiota, koska blogini kuitenkin aika pitkälti keskittyy tyyliini, enkä esitä täällä mitenkään provokatiivisia mielipiteitä. Minusta se on suorastaan naurettavaa. Eihän minulla ole edes shokkiväriä päässä, tai läväreitä. Mitä sitten olisi tapahtunut jos niitä olisi ollut?

Keski-ikäinen nainen ei saa näkyä eikä kuulua.Pitää olla hillitty. Pitää, pitää ja pitää!! Hus silmistä, helttoineen ja silmäpusseineen! Kun viimeinen myyntipäivä on mennyt umpeen ja ”markkina-arvo” nollassa, pitää muuttua maan värikseksi. Se vaan KUULUU asiaan.

Mutta 16 vuotta pääkaupunkiseudulla vietettyäni tiedän, että siellä on jos  jonkin sorttista kaduntallaajaa, eikä siellä minuun kiinnitetä minkäänlaista huomiota. Uskon että ärsyyntyjät ovat pääasiassa pienemmiltä paikkakunnilta, joissa ei juurikaan näe persoonallisia tyylejä. Mitä pienemmät piirit, sen suppeakatseisempi maailmankuva.

Miksikö minulla on tarvetta ottaa selvää ärsyttääkö valtavirrasta poikkeava tyylini ns. suurta yleisöä?

Siksi, että minua ärsyttää, että tuntuu kuin nimenomana keski-ikäinen nainen ei saisi enää olla persoonallinen. Se on ällöttävää monien mielestä, toisin kuin että nuori nainen poikkeaa massasta. Minusta taas keski-ikäisyys ei tee naisesta yhtään sen neutraalimpaa kuin nuoruuskaan. Eikä edes vanhuus! Vanhuskin saa pukeutua, olla ja elää juuri niin kuin itse haluaa!! Vaikka 80-vuotias nainen saa minusta pukeutua vaikka kellomekkoon jos haluaa, pyöräyttää hiuksiinsa victory rollsit, laittaa jalkoihinsa hillittömät platformkorkkarit ja lähteä hyvän rockabillybändin keikalle tai cruisingiiin. Minä voisin lähteä kaveriksi.

Ei ikä muuta ihmistä eikä sen tarvitse muuttaa!! Keski-ikäinen saa olla ihan yhtä värikäs, räiskyvä ja pöhkö kuin nuorempikin. Välillä tekee mieli sohaista muurahaispesää ja päästää ärsyyntyjät liikkeelle, ja todeta että voi voi, toivottavasti en ala koskaan ajatella samoin.

Ihan kaikkien tällaisten ärsyyntyjien kunniaksi laitan ehkäpä huomenna päälleni  kellomekon, kaikkein muhkeimman tyllini ja kaikkein, kaikkein ja kaikkein tulipunaisinta huulipunaa mitä omistan. Ja niin-ne saparot. 😀

Mutta siis, ollaan juuri sellaisia kuin halutaan, sanoi muut mitä sanoi, eiks niin? ❤

 

 

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Miksi ulkoinen erilaisuus ärsyttää?

  1. Just! ” panosta laatuun” ja ole hajuton , mauton ja mielummin harmaa. Kun täytin 46 pidin ensimmäistä kertaa työpaikallani koko viikon kellomekkoja. Useimmat työkaverit pitivät mekoistani, mutta yhden mielestä ne eivät olleet työmekoiksi sopivia, siis toimistotyöhön? Olivat kuulemma juhlamekkoja ja eihän niitä ainakaan voisi talvella pitää! Aina pitäisi olla se sama uniformu kaikilla: farkut, trikoopaita, neuletakki ja tennarit niin ei kukaan pääsisi pahoittamaan mieltään.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s