Terve itsekkyys

Itsekkyyttä pidetään lähes poikkeuksetta negatiivisena ominaisuutena. Mutta silloin se onkin useinmiten sellaista itsekkyyttä, joka ei ota muita huomioon, vain itsensä. Mutta voiko ihminen olla terveellä tavalla itsekäs?

Minusta voi, ja pitääkin olla. Terve itsekkyys on minusta osa itsensä rakastamista. Terveesti itsekäs ihminen ei auta toisia, jos se vaatii häneltä liikaa vaivaa, aikaa tai rahaa. Avulias ja empaattinen voi olla vaikka olisikin terveesti itsekäs. Sillä pyyteetön avuliaisuus ja empaattisuus lisäävät muiden positiivisia tunteita omaa itseä kohtaan. Kukapa ei haluaisi itselleen hyvää? Palkan toivossa ei silti kannata auttaa, silloin se ei toimi. Mutta yleensä pyyteetön avuliaisuus palkitaan tavalla tai toisella- huomaat että itsekin saat apua muilta helpommin, silloin kun sitä tarvitset.

Terveesti itsekäs osaa myös laittaa rajat. Hän ajattelee muiden ohella myös itseään ja omaa hyvinvointiaan, eikä tee mitään, mikä kuluttaa suhteettomasti hänen omaa energiaansa. Hän osaa sanoa ei.

Hän haluaa että hänen läheisillään on hyvä olla, mutta hän ei halua miellyttää heitä vain siksi että tuntisi itsensä arvokkaaksi, vaan siksi että välittää heistä. Hän lakkaa miellyttämästä, jos toinen ei ole sen arvoinen, ja poistuu hiljaa takavasemmalle. Näin hän karistaa energiasyöpöt elämästään. Sillä jos hän ei voi hyvin, ei voi hänen lähimmäisensäkään. Ja hän ei voi hyvin, jos häntä ei kohdella hyvin.

Hän ei ajattele pelkästään omaa etuaan, kuten perinteisemmällä tavalla itsekäs. Hän ajattelee kaikkien etua. Hän on ystävällinen, sydämellinen, valoisa sekä epäitsekäs ja avulias. Näin hän saa itselleen moninkertaisesti sen mitä pelkästään omaa etuaan ajatteleva itsekäs.

Hän ei käytä kyynärpäätaktiikkaa saadakseen haluamansa, vaan työskentelee sitkeästi tavoitteidensa täyttymiseksi, ilman että kukaan muu joutuu siitä kärsimään.

Hän hoitaa kaikessa oman osuutensa eikä luista vastuusta esim. perheessä, sillä tekemällä oman osansa hän aiheuttaa muille tyytyväisyyttä, ja saa sitä samalla myös itselleen. Hän nauttii palvelusten tekemisestä muille, sillä se lisää muiden häntä kohtaan tuntemaa kiintymystä, ja samalla hänen kintymystään itseään kohtaan.

Terveesti itsekäs ihminen ymmärtää, että kaikki lähtee hänen omasta henkisestä hyvinvoinnistaan. Pelkästään omia etujaan ajava ihminen ei ole sisimmässään tyytyväinen itseensä. vaikka hän sitä kuinka uskottelisi sekä itselleen että muille. Jossain ajatustensa syvimmissä sopukoissa hän tietää tekevänsä väärin, koska ei rakasta itseään niin paljon että pystyisi rakastamaan muitakaan.

Terveesti itsekäs ihminen rakastaa itseään ja haluaa itselleen hyvää. Mutta koko ajan myös muille. ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s