Miksi oikeassa oleminen on niin tärkeää?

Monet ihmiset omaavat voimakkaita mielipiteitä. Itse pyrin niistä eroon. Haluaisin antaa jokaisen ajatella kaikista asioista kuten hän itse haluaa, ilman että pidän omaa mielipidettäni ainoana oikeana.

On olemassa faktoja, kuten että Suomessa on talvella pakkasta, muuttolinnut lentävät talveksi etelään, vesi on märkää, musta on mustaa ja valkoinen valkoista jne. Mutta on olemassa myös hyvin paljon asioita, joihin ei ole olemassa yhtä ainoaa totuutta. Moni asia riippuu ihan siitä miten sen ajattelee. Tämä taas riippuu ihan kunkin elämänkokemuksesta.

En tiedä miksi monet tuntevat tarvetta olla oikeassa? Onko se ihmisessä jokin sisäänrakennettu ominaisuus, ja miksi se ominaisuus on vain joillakin?

Oikeassa olemisen vuoksi soditaan tälläkin hetkellä, ja on aina sodittu. Mitä tapahtuisi, jos ihminen menettäisi tarpeensa olla oikeassa, ja suvaitsisi jokaiselle oikeuden subjektiiviseen mielipiteeseen? Loppuisivatko sodat? En usko, mutta ainakin vähenisivät.

Itselläni nousee niskavillat pystyyn, jos joku sanoo minulle jonkin täysin subjektiivisen mielipiteensä olevan se ainoa oikea totuus. Koulussa jouduin jälki-istuntoon yhden ainoan kerran. Se johtui siitä että eräs luokkakaverini sanoi, että 100% varmasti millään muulla planeetalla koko avaruudessa kuin maassa, ei ole minkäänlaista elämää. Minä purin häntä. En toki enää pure, mutta saatan sanoa mielipiteeni, joskin mahdollisimman rakentavasti. Minusta kun kukaan ei voi tietää täysin absoluuttista totuutta tuosta asiasta.

Minä ja mieheni olemme monesta elämänkatsomuksellisesta asiasta eri mieltä, esim. ehkä kaikkein eniten eripuraa aiheuttavasta asiasta, kuten uskonnosta. En tässä lähde avaamaan mielipiteitämme sen enempää, koska se saisi ehkä monet miettimään, kumpi on oikeassa. 😀 Mutta suhteessamme on minusta mahtavaa mm  juuri se, että voimme keskustella mielipidekysymyksistä ilman väittelyä, puhumattakaan riitelystä.

Minua kiinnostaa todella paljon ihmisten erilaiset näkökannat eri asioihin. Varsinkin jos ne ovat täysin erilaiset kuin itselläni.On ihanaa sanoa toiselle, että ai niinkö sinä ajattelet, tuohan on mielenkiintoista, kerro ihmeessä lisää!

Monissa fb-ryhmissäkin syntyy säännöllisesti riitoja erilaisista mielipiteistä. Olen lähtenyt juuri tuon takia pois esim. kissaryhmistä. Niissä väiteltiin usein hyvinkin kiivaasti esim. siitä mikä on oikea tapa ruokkia tai ulkoiluttaa kissaa. En ymmärrä, kun minusta jokaisella saa olla oma mielipiteensä siitä, tietenkin jos kissa voi hyvin ja saa tarpeeksi ruokaa ja liikuntaa. Sama pätee myös lapsiin. Ja oikeastaan ihan mihin vaan. Mistä ihmeestä kumpuaa ihmisen tarve olla oikeassa?

Kerran yksi tuttuni hermostui siitä kun sivulauseessa tulin maininneeksi jotain siitä miten usein pesen hiukset. Kun se oli hänestä ihan totaalisen väärin! Kuitenkin tuo on minusta tosi pieni asia. Itselleni tuo on ihan sama. Minua alkaa helposti ahdistaa ihmiset, joiden seurassa saa olla varpaillaan ettei vaan sano vahingossa jotain josta he ovat eri mieltä, varsinkin jos heillä on tapana hermostua kuultuaan jonkun ajattelevan jostain eri tavalla kuin he.

Oikeassa olemisen tarpeen huomasin myös hyvin usein yli noin 20 vuoden ajan, kun ravasin lääkäreiden luona ja kerroin että minun mielestäni minulla on jokin harvinainen sairaus. Jok’ikinen lääkäri sanoi että minä vain kuvittelen vaivani. Kaikki sanoivat sen ikäänkuin täysin varmana tietona, vaikka kyse oli vain heidän tietämättömyydestään, ja siitä ettei asia kiinnostanut tarpeeksi, että minua olisi alettu edes tutkia. Ollessani 35-vuotias eräs lääkäri olikin sitä mieltä että minulla onkin harvinainen sairaus, EDS, ja se osoittautuikin sitten todeksi.

Äidiksi tultuani huomasin myös, että monilla äideillä on varsin klikkiytyneitä käsityksiä siitä miten mikäkin lapsiin liittyvä asia kuuluisi hoitaa. En enää kuulu mihinkään fb:n äitiryhmiin tuon niin yleisen oikeassa olemisen tarpeen vuoksi.

Toisten erilaisten mielipiteiden kuunteleminen saattaa antaa uusia näkökulmia moniin eri asioihin ja avartaa maailmankuvaa. Omat näkökulmat saattavat joskus jopa muuttua, jos pysyy avoimena erilaisille ajatustavoille.

En sano että antaa kaikkien kukkien kukkia, koska inhoan sitä sanontaa. Mutta sekin on vain minun subjektiivinen mielipiteeni. Joten sanonpa sitten kuitenkin, että antaa kaikkien kukkien kukkia! 😀

Antakaamme muille vapaus ajatella miten ajattelevat, kunhan siitä ei ole kellekään vahinkoa.

Antakaamme muiden kasvattaa lapsiaan, ruokkia lemmikeitään, pukeutua, harrastaa ja ajatella vaikka politiikasta kuten he itse parhaaksi näkevät. Olisikohan se mahdollista?

112334.jpg

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s