Miksi naiset sietävät huonoa kohtelua parisuhteessa?

Kirjoitan tässä vain naisista, koska sattuneesta syystä itselläni on naisen näkökannalta enemmän omia kokemuksia sekä epävirallista tutkimustietoa.

Itselläni sekä muilla huonosti joissain parisuhteessaan kohdelluilla naisilla on itsetunto yleensä ollut heikko. Lapsuudessa useimmilla on jäänyt  perustusrvallisuus puuttumaan, tai he eivät ole saaneet tarpeeksi rakkautta. Myös kiusaamisen kohteeksi joutuminen on voinut vaikuttaa itsetuntoon siten, että itsearvostus on jäänyt todella matalaksi, kuten itselläni jäi.

Jos ihminen ei osaa arvostaa eikä rakastaa itseään, hän ei osaa vaatia sitä muiltakaan. Häneltä ikäänkuin puuttuu sisäiset rajat, miten häntä saa kohdella. Hän syyllistyy helposti, ja onkin eri tavoin sisäisesti häiriintyneille persoonille varsin helppo nakki.

Yleensä vakka valitsee kantensa, ja herkkä sekä epävarma, itseään vain hyvin vähän arvostava ihminen on otollinen uhri sellaiselle joka ei kunnioita muita pätkääkään. Hän usein aluksi osoittaa arvostavansa ja kunnioittavansa sekä ihailevansa epävarmaa. Tämä saa epävarman koukkuun. Sitten se onkin menoa, hän nielee koukun vieheineen.

Miksi sitten kukaan sietää ehkä vuosiakin kestävää henkistä, jopa fyysistäkin väkivaltaa? Minusta siksi, että hän ei tunne ansaitsevansa parempaa kohtelua. Kun alistaja syyllistää häntä milloin mistäkin, toinen uskoo täysin. Usein hän jopa pyytää anteeksi aiheuttamaansa mielipahaa, vaikkei syy olisikaan oikeasti hänessä.

Hän pitää itseään syypäänä toisen käytökseen. Ihan siksi että hänellä on huono itsetunto. Hän pitää itseään usein viallisena ja epäonnistuneena ihmisenä, ja on onnellinen että edes joku haluaa häntä rakastaa, vaikka kohtelisikin häntä huonosti. Hän saattaa pitää huonoa kohtelua jopa oikeutettuna, ja ajatella, että ei se nyt haittaa jos toinen on välillä paha hänelle, kun hän on sen täysin itse ansainnut. Vaikka useinmiten ei todellakaan ole!

Hänen henkinen rakentumattomuutensa ei välttämättä aina näy ulospäin. Hän on useinmiten kiltti ja ystävällinen, positiivinen ja valoisa persoona, ja kätkee kaiken tuskansa sisälleen. Myös sen mitä kertyy koko ajan lisää huonoista ihmissuhteista.

Jonain päivänä tuo tuska useinmiten purkautuu. Riippuu ihan ihmisestä miten se ilmenee. Näillä kilteillä ja mukautuvaisilla persoonilla tuskan purkautuminen näkyy useinmiten masennuksena.

He eivät välttämättä ymmärrä, että masennus johtuu heidän parisuhteestaan, vain ja ainoastaan siitä. He saattavat käydä psykiatreilla ja terapioissa ja etsiä syitä itsestään, ajatella että heillä on jokin kamala mielisairaus. He eivät vain osaa ajatella, että ihmissuhde on kaiken pahan alku ja juuri.

Ennen kuin he ymmärtävät irroittautua tuhoavasta ihmissuhteesta, voi tapahtua paljon pahaa. Edes ensimmäinen kerta fyysistä väkivaltaa ei saa heitä vielä välttämättä ajattelemaan että suhde on sairas, ja että siitä pitäisi irroittautua ensitilassa. Henkistä ja fyysistä väkivaltaa voi kestää vuosikausia, ennen kuin he osaavat lähteä. Senkin jälkeen he usein syyllistävät itseään. Jos minä olisin ollut toisenlainen, hän ei olisi ollut sellainen kuin on jne…

He eivät aina saa välttämättä lähdettyä suhteesta kovin helposti, vaikka tietäisivätkin jo että niin olisi parasta. Se johtuu usein siitä että toinen osapuoli usein pyytelee anteeksi ja vannoo rakkauttaan, usein itkee ja lupaa muuttua. He usein uskovat. Aluksi kaikki menee hyvin, kunnes muutaman kuukauden päästä kaikki usein palaa ennalleen.

Tämä kaikki näyttää luettuna aika uskomattomalta. Miten kukaan voi kohdella itseään noin! Kun ajatusmaailma, usein vuosien terapian ja masennuslääkityksen jälkeen muuttuu, he eivät enää voi ymmärtää että mikä ihme heitä oikein vaivasi kun he edes alkoivat suhteeseen moisen sian kanssa!!!

Kun persoona alkaa rakentua, tulee viha. Viha kaikkia niitä kohtaan jotka ovat kohdelleet väärin. Ja viha itseään kohtaan, kun on antanut muiden kohdella väärin.

Pikkuhiljaa hän antaa anteeksi. Sekä itselleen, että myös häntä huonosti kohdelleille. Se ei tarkoita sitä että hän palaisi mätisäkkinsä luo tai ikävöisi häntä. Se tarkoittaa, että hän antaa anteeksi maailmankaikkeudelle.

Hän ymmärtää, että ilman mitään kokemaansa hän ei olisi nyt juuri se persoona joka on- usein kiltteyden ja ymmärtäväisyyden lisäksi myös puoliaan pitävä ja itseään rakastava.

Minusta sanonta ”kärsimys jalostaa” on ihan hirveä. Mutta kaikessa karmeudessaan ainakin minun kohdallani ihan täysin totta. Olen paljon parempi ihminen kuin ennen koettelemuksiani. Nirppanokkaprinsessa on kadonnut ikuisiksi ajoiksi.

Päivääkään elämästäni en muuttaisi. Minusta elämä on koulua, ja minä olen saanut ylioppilaslakin. Ja vasta nyt, kun olen ensimmäisessä terveessä parisuhteessani joka täyttää pian 4 vuotta, voin sanoa että olen valmis jatko-opintoihin elämässä. Ne toteutan tässä tuoreessa avioliitossani. Opettelen yhä enemmän rakkautta, kärsivällisyyttä, lojaaliutta, jaloutta, ja myös rakastamaan itseäni yhä enemmän.

Vanhat suhteet kunmittelevat ja vanhat käyttäytymismallit myös. Siksi onkin hyvä että kun lopulta on terveessä ihmissuhteessa, kertoo toiselle avoimesti traumoistaan ja epäterveiden suhteiden aiheuttamista flashbackeista, joita voi tulla vielä useiden vuosienkin jälkeen.

Itselläni traumat ja flashbackit ovat aiheuttaneet tässä terveessä suhteessani joskus marttyyriksi heittäytymistä tai ylireagointia. Toisen pienikin pahantuulisuus voi lisäksi aiheuttaa suoranaista kauhua. Tästä on hyvä kertoa toiselle avoimesti.

Lopulta aito rakkaus parantaa siipeensä saaneen haavat ja hän eheytyy. Tämä kaikki edellyttää paljon itsetutkiskelua ja tarkoituksellista väärien käytäytymismallien muuttamista. Ilman sitä haavat pysyvät pidempään auki, ja hyväkin ihmissuhde saattaa kärsiä käsittelemättömistä traumoista.

Mutta jos terveessä suhteessa useinmiten haavat useinmiten paranevat ajan myötä. Hänestä on tullut itsenäinen, hyväitsetuntoinen ja puolensa pitävä ihminen. Silti hän on edelleen kiltti, empaattinen ja ymmärtäväinen, muttei enää itseään vastaan.

Hänestä on vihdoin tullut kokonainen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s