Miten voit parantaa itsetuntoasi?

Itsetunto. Sitä voi parantaa aikuisena, jos se syytä tai toisesta on lapsena ja nuorena jäänyt kehittymättä joko kokonaan tai osittain. Mutta se ei ole helppoa. Terapia voi auttaa löytämään keinot aikuisen itsetunnon parantamiseen. Mutta vaikka saisi rakennusaineet parempaan itsetuntoon, vanhat ajatusmallit istuvat usein hyvin tiukassa. Usein ne putkahtelevat esiin yllättäen , eri tilanteissa.

Itse huomaan kyllä muistavani usein ne oikeanlaiset ajatusmallit ja pystyväni tietoisesti hallitsemaan ajatuksiani. Osaan sanoa itselleni, että et ole sen huonompi kuin muutkaan, olet rakastettu, olet hyvä sellaisena kuin olet. Mutta esim. pienikin kritiikki saa joskus vanhat ajatusmallit esiin, jos ei pidä varaansa.

Kritiikin antaminen ja vastaanottaminen ovat kumpikin taitolajeja. Rakentava kritiikki on helppo ottaa vastaan- siinä on aina mukana kannustava asenne ja parannusehdotus, se tähtää hyvään. Epärakentava kriitiikki saakin sitten monesti ne vanhat epäonnistumisen kokemukset pintaan.

Huonoon itsetuntoon liittyykin usein olennaisesti ulkoaohjautuvuus. Silloin mikä vaan pienikin negatiiviinen viesti aikuttaa henkilön itsetuntoon tai hyväksytyksi tulemisen kokemuksiin.

Jos ihminen on sisältäohjautuva, hän ei piittaa negatiivisista viesteistä eikä ainakaan poimi niitä ympäristöstään osittain tiedostamattomasti. Hän hyväksyy itsensä sellaisena kuin on, oppien virheistään ja iloiten onnistumisistaan.

Mutta miten itsetuntoaan voi parantaa? Vaikka apuna olisi terapeutti, suurimman työn ihminen joutuu aina tehdä itse, ja siinä vaaditaan todella suurta tahdonvoimaa. Kerron tässä nyt muutamia keinoja itsetunnon parantamiseen.

1. Muista kehua itseäsi onnistumisistasi. Onnistuminen voi olla miten pieni tahansa- vaikka todella onnistunut itsetekemästi ateria, onnistunut työprojekti tai läheinen jonka olet saanut hyvällle mielelle sanomalla jotain positiivista. Rekisteröi kaikki nämä pienetkin onnistumisen kokemukset syvälle mieleesi. Itsetunto on kuin linna, jota rakennetaan käsivoimin, pikkuhiljaa. Jokainen onnistumisen kokemus lisää yhden tiilen oman sisäisen linnasi seinämään.

2. Ole itsellesi armollinen. Älä vaadi liikaa itseltäsi, äläkä ajattele että kaikki mikä on mennyt vikaan, on sinun huonouttasi. Eivät ne ole. Ihminen jolla on huono itsetunto, on usein todella vaativa ja ankara itseään kohtaan. Jos joku asia menee mönkään, pyri ajattelemaan, että ET ole huono. Epäonnistuminen on vain kuin yksi tiili joka putoaa linnasi muurista. Sen voi aina muurata takaisin.

3. Sano itsellesi joka päivä, että olet riittävän hyvä ja rakastat itseäsi sellaisena kuin olet. Kieltäydy itseäsi väheksyvistä ajatuksista. Tunnista ne ja vaienna ne. Jos et mielestäsi ole missään hyvä, ajattele että se on vain ohimenevää tuulenpuuska, sen jälkeen tyyli tyyntyy. Jokainen on jossain asiassa hyvä. Jos koet ettet ole saavuttanut elämässäsi mitään suurta, ajattele pieniä asioita joissa olet onnistunut. Pienistä pisaroista syntyy suuri meri.

4. Älä ajattele, ettei kukaan välitä sinusta. Kyllä välittää. Sinä itse. Jos välität itsestäsi ja olet hyvä itsellesi, sekin riittää, vaikkei sinulla olisi hienoa uraa, isoa omaisuutta, omistusasuntoa, kymmeniä ystäviä, tai onnistunutta parisuhdetta. Et tarvitse maallista menestystä välittääksesi itsestäsi.

5. Älä anna muiden vaikuttaa kokemuksiin itsestäsi. Muista, että mailma on täynnä huonoitsetuntoisia ihmisiä. Kukaan ei ole sen oikeammassa kuin sinäkään. Jos joku lyttää sinua henkisesti, ajattele, että hän saattaa vain oireilla omaa sisäistä pahaa oloaan, ja sitä ettei rakasta itseään. Älä anna sen vaikuttaa sinuun, vaan lähetä mielessäsi rakastavia, positiivisia ajatuksia tälle ihmiselle.

6. Anna itsellesi anteeksi. Ilman mahdollisia epäonnistumisia et olisi välttämättä positiivisessa mielessä se ihminen joka olet juuri nyt. Voisit olla paljon kypsymättömämpi. Koita ajatella että elämä on kuin koulua. Joskus saat kokeista huonoja numeroita, mutta ne voivat jalostaa sinua, ja kannustaa sinua pyrkimään kohti parempia arvosanoja.

7. Anna muille anteeksi. Kukaan ei ole täydellinen. Jos tunnet jatkuvasti vihaa ja inhoa niitä ihmisiä kohtaan jotka ovat tehneet väärin sinua kohtaan, hidastat omaa kehitystäsi ihmisenä. Itse olen huomannut varsinkin aiemmassa elämässäni että tämä on todella vaikeaa. Negatiiviset kokemukset ihmisistä jäävät usein mieleen helpommin kuin positiiviset. Itse voi asettua vihansa ja inhonsa yläpuolelle, ja ajatella, että sinua loukanneella voi itselläänkin olla vaikeuksia oman itsetuntonsa kanssa.

8. Jos sinun on vaikea sanoa EI, opettele. Itse asettamasi rajat määrittelevät sen miten sinua saa kohdella. Voit tehdä sen myös lempeästi keskustelemalla. Huomaat, että asettamalla rajasi, alat saada ympärillesi ihmisiä jotka eivät ole energiasyöppöjä. Ihmisiä joilla on hyvä itsetunto. Tämä helpottaa myös sinun tietäsi kohti parempaa itsetuntoa.

Koskaan ei ole liian myöhäistä parantaa itsetuntoaan. Se vaatii paljon työtä, ja takaiskuja tulee varmasti. Mutta jos kuljet sitkeästi ja määrätietoisesti kohti parempaa itsetuntoa, itseäsi rakastaen ja itsellesi anteeksi antaen, huomaat sen tuottavan tuloksia. Usein se tapahtuu hitaasti. Mutta se kuitenkin tapahtuu.

Linnasi seinät rakentuvat pikkuhiljaa. Vielä tulee päivä, jolloin huomaat sisäisen linnasi tornin kohoavan korkeuksiin.

aabbcccccccc

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s