Meidän kisut ja asiaa juuristani

20180919_091337

En ole tosi pitkään aikaan kirjoittanut meidän kissoista.

Meidän persialaisemme Valo on pitkähkön nenänsä (ns. Doll Face) takia vain lemmikkitasoinen persialainen. Se jäi pentueensa viimeiseksi joten halusimme hänet, kun halusimme vain lemmikin jota ei tulla käyttämään näyttelyissä ja joka ei jatka sukuaan. Puolisen vuotta Valon tulin jälkeen ostimme Lumon, joka oli samanvärinen, punainen persialainen ja myöskin ns.doll faced eli sillä oli näkyvä kuono.

Kun muutimme tänne maalle, luulimme hölmöinä että täällä olisi kissojen turvallista ulkoilla.  Ei ollut, ja Lumo kuoli jäätyään auton alle viime vuoden heinäkuussa. Sen jälkeen aloimme ulkoiluttaa Valoa valjaissa, joihin se hyvin kilttinä, rauhallisena ja sopeutuvana tottuikin helposti, ja oppi kävelemään niissä ihan kuin koirat. Minä ja Valo olemmekin tuttu näky lähikaduillamme, ulkoilutan sitä aina kun vain kuntoni antaa myöten.

Tasan vuosi sitten ostimme sitten Säteen, joka on puoliksi Ragdoll ja puoliksi maatiainen. Säteen turkki on puolipitkä ja häntä pörröinen kuin pulloharja. Luonne on kuin Ragdollilla, joka on seurallisuutensa vuoksi hyvin koiramainen. Se myöskin heittäytyy ihan lötköksi Ragdollille ominaiseen tapaan, kun sitä nostas kainaloiden alta.  Siitä tuo Ragdoll-nimi on ko.rodulle tullutkin.

Säde ulkoilee myös valjaissa, vain appivanhempieni mökillä Kiteellä, todella rauhallisella syrjäseudulla uskallamme laskea ne ulos. Ne ovatkin jo tottuneet että kun ne laitetaan häkkiin, ovat siellä koko noin viisituntisen matkan naukumatta koska tietävät jo että menemme mökille ja he pääsevät ulos.

Rakastamme kissojamme kuin perheenjäseniä. Minä haluaisin kolmannen kissan, mutten ole ainakaan vielä saanut taivuteltua Teemua. Saa nähdä saanko ylipäätäön. Yritys on kova. 😂

20180905_171611

Sitten isänpuoleisiin isovanhempiini. Isoäitini Elina sairastui nelikymppisenä rintasyöpään ja kuoli siihen vain 44 vuoden iässä vuonna -59. Hänellä ja Unto-papallani oli neljä poikaa , joista isäni Olavi oli vanhin. Isäni oli 15-vuotias heidän äitinsä kuollessa. Eero oli 13, Pertti 11 ja Martti 9 v.

Isäni kertoman mukaan Elina-mummini oli aina viimeisen päälle huoliteltu, vaikka olisi ollut lähdössä vain kauppaan. Minä koen tulleeni siinä asiassa aika pitkälti häneen. Tosin minä en nyt tietty ihan aina jaksa laittautua, riippuu kunnostani. EDS on mitä todennäköisimmin peräisin Elinan suvusta.  Vaikka silloin ei tiedetty koko EDS:stä mitään, hänellä oli täysin samoja vaivoja kuin minullakin. Pojista kahdelle se periytyi, toinen heistä oli minun isäni. Miehillä EDS ei useinkaan jostain kumman syystä pääse kovin pahaksi, vaikeiten EDS:n vuoksi sairaat ovat käsittääkseni aika pitkälti naisia. On mahtanut olla raskasta kasvattaa neljää poikaa EDS-sairaana!

Unto-pappani selvisi sodasta ilman naarmuakaan. Hän kuoli keuhkosyöpään 64-vuotiaana minun  ollessani kaksivuotias. Hän ei koskaan tupakoinut. Minulle hän ei ehtinyt kertoa sotajuttuja, mutta isältäni olen niitä kuullut. Kuten myös raamatun sananlaskuja. Unto oli harras uskovainen ja maallikkosaarnaaja sekä aktiivinen seurakuntalainen. Hän oli kotoisin vanhasta Karjalasta, Uudeltakirkolta. Viimeinen muistoni Untosta on sairaalasta, jossa kövimme häntä usein katsomassa. Muistan hänen kerran antaneen minulle lakritsipatukan. Muuta en hänestä muista, olin niin pieni kun hän kuoli.

Ajattelen isäni isovanhempia usein, kuten myös äitini isovanhempia. Äidinpuoleinen isoäitini oli suomenruotsalainen ja isoisäni venäläinen, hän vaihtoi kuulemma nimensä suomalaiseksi muutettuaan Suomeen. Harmittaa vähän kun en tiedä hänen alkuperäistä, venäläistä nimeään.

Minussa on siis hitunen venäläistä. Minua luultiin usein venäläiseksi kun asuin 90-luvun Lappeenrannassa. Ilmeisesti kasvonpiirteissäni on venäläistä, sen lisäksi olen aina tykännyt pukeutua hyvin naisellisesti, hameisiin, mekkoihin, korkkareihin yms. jo kauan ennen fiftarityyliäni. Minulle venäläiseksi luuleminen ei ole loukkaus vaan kohteliaisuus, kun en tahallani käsitä sitä väärin. 😁

Minulla on edelleen flunssa, muttei onneksi enää lämpöä, yskä ja nuha vaan, nenäliinoja kuluu ihan mukavasti.  Teemu työskentelee vielä tämän päivän etänä kotoa käsin, huomenna menee toimistolle Helsinkiin ja tuo tullessaan Vilin meille viikonlopuksi.

Uskallan nyt vasta kertoa että olen etä-äiti. Kun erosimme hänen isänsä kanssa -13, hän jäi meidän pitkäaikaiseen asuntoomme Helsinkiin asumaan. Koska minulla ei ollut varaa jäädä sille Suomen 17. kalleimmalle asuntoalueelle asumaan, muutin ensin Espooseen edulliseen työsuhdeasuntoon. Sitten lokakuun lopulla -14 Teemun kanssa ensin Nurmijärven Röykkään vuokralle rintamamiestaloon. -16 keväällä ostimme Hyvinkäältä tämän meidän -55 rakennetun vaaleansinisen rintamamiestalomme.

Vili oli meillä ja isällään viime vuoden kevääseen viikko-viikko-systeemillä, se oli mahdollista koska Teemu kävi Helsingissä töissä. Hän ihanana isäpuolena kuskasi bonuspoikaansa. 😍 Kun Vilille tuli harrastuksia ja kaverit tilivat tärkeämmiksi ekan luokan keväänä, siirryimme joka toinen vkl-systeemiin. Vili on meillä tosin usein kolme viikonloppua kuussa, lisäksi välillä on ollut viikon putkeen, ja lomista suurimman osan.

Kyllä minä aluksi tunsin syyllisyyttä etä-äitiydestäni. Mutta se meni aika pian ohi. Sehän oli Vilin paras, että hän sai jäädä alkuperäiseen kotiinsa, sekä tuttuun päiväkotiin ja monet ystävistään hän on tuntenut jo päiväkodista saakka. Lisäksi on EDS ja muut sairauteni joiden vuoksi en olisi kykenevä hänen täysipäiväiseksi huoltajakseen. Vilillä on hyvä, perusterve isä ja paljon kavereita Helsingissä, se on hyvä. Kyllä minä häntä ikävöin usein. Mutta soittelemme usein, ja viikot menee hujauksessa, kun hän on kuitenkin meillä suurimman osan viikonlopuista. Kun Vili tulee meille, keksimme aina jotain kivaa ohjelmaa. Vili on jo potkään kaivannut täältä meidän tuppukylältä kaveria, ja vihdoin viime viikonloppuna sitten löytyi yksi! 😍

Toiveikasta torstaita kaikille! 😍

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s