Rakentava rehellisyys

Nuorempana pelkäsin muiden loukkaamista niin paljon, että yksinkertaisesti jätin kaiken vähänkin negatiivisen kertomatta, sellaisen jonka pelkäsin loukkaavan toista. Selän takana kylä puhuin kuten oikeasti ajattelin. Olin raukka.

Olen systemaattisesti pyrkinyt tuosta piirteestä pois, sen jälkeen kun loukkasin pahasti erästä minulle läheistä ihmistä, niin että yhteinen tuttumme kertoi hänelle sen epärakentavan tavan mitä olin kommetoinut hänen selän takanaan. Tämä hlö oli minulle asiasta vihainen pari vuotta. Se oli minulle oikein.

ababbaa

Sinä aikana menin itseeni, ja mietin miten haluaisin itse itseäni kohdeltavan. Tulin siihen tulokseen, että haluan että minulle ollaan rakentavan rehellisiä. Haluan että minulle kerrotaan pehmeästi, tunteeni huomioon ottaen ilman loukkaamisen tarkoitusta, jos toimin jossain asiassa epäoikeudenmukaisesti. Haluan myös että minulle sanotaan ei, jos on tarvis. Halusin myös itse oppia toimimaan samoin.

Olen sitä mieltä, että jos olen rakentavan rehellinen, vältän loukkaavia ilmaisuja ja kerron toista kunnioittaen mielipiteeni, silloin on jokaisen omalla vastuulla, loukkaantuuko.

Toiselle voi sanoa totuuden myös nätisti. Voi sanoa, että mielestäni tässä asiassa olisi kehittämisen varaa. Se on ihan eri asia, kun sanoisi että olet tässä asiassa ihan p*ska. 😀

Pidään myös nykyään sääntönäni sitä etten puhu kenestäkään selän takana mitään mitä en voisi sanoa myös hänelle itselleen. Haluan olla lojaali.

Minua on usein pidetty mielensäpahoittajana. Mutta pahoitan mieleni vain, jos minulle sanotaan tylysti, ajatelematta tunteitani. Minusta hyvää käytöstä ja toisen huomioon ottamista voi hyvin noudattaa, vaikka olisi toiselle rehellinen.

Jotkut laukovat negatiivisia mielipiteitään välittämättä toisen tunteista, ja kun toinen loukkaantuu, sanovat että mitä ihmettä, minähän olin vain rehellinen! Mutta jos joku sanoo heille ihan samoin, sitten he loukkaantuvat. Tämä on todella yleistä. Esim. työelämässä ollessani törmäsin tähän ihan jatkuvasti, jopa esimiesten taholta.

Uskon että on olemassa kultainen keskitie. Ja se on mielestäni rakentava rehellisyys. Ja myöskään ihan kaikesta ei tarvitse edes mielipiteitään kertoa. Se ei ole minusta epärehellisyyttä, jos jättää kertomatta, ettei voi sietää toisen uutta hiusväriä, kampausta tai huulipunaa. Makuasioista voi kyllä kiistellä mutta se ei johda mihinkään rakentavaan. Makuasioiden suhteen ole minusta myöskään edes olemassa vain yhtä, ehdottoman absoluuttista totuutta. Minusta liian suora negatiivinen mielipide makuasioista on aina enemmän tai vähemmän loukkaava. Se on mielestäni turhaa, ja harvoin rakentavaa. Sanonta etttä jos ei ole mitään hyvää sanottavaa, ei kannata sanoa mitään, pitää mielestäni aika pitkälti paikkansta.

Mutta jos on kyse todellisista asioista, esim. toisen epäoikeudenmukaisesta käytöksestä, tai kieltäytymisestä jonkin asian suhteen- siinä voi minusta ilmaista itsensä myös rakentavasti ja välttäen loukkaamista. Minusta toiselle voi ja pitää osata sanoa myös ei.

Tämän kaiken olen oppinut itse ihan täysin kantapään kautta. Ainakin itselleni se on ollut aina kaikkein tehokkain tapa kehittyä henkisesti, olen sellainen luupää etteivät asiat mene muuten perille.

Pyrin rehelliseen mutta silti sopusointuiseen tapaan ilmaista itseäni. Samaa toivon mys lähimmäisiltäni, ja myös ei niin läheisiltä. Mielestäni se on tie ihmisten väliseen harmoniseen yhteiseloon. Se ei ikävä kyllä tule suuressa mittakaavassa koskaan toteutumaan. Mutta haluaisin mahdollisimman pitkälti toteuttaa sitä omassa elämässäni.

Rakentava rehellisyys on mielestäni aitoa läsnäoloa, rakkaudella. Sillä rakennetaan kestäviä ystävyys-sekä parisuhteita, ja myös perheiden välisiä suhteita. ❤

aacacaccaaaaaaaaaaa

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s